Haagse grabbelton

‘Volgens Koning Willem-Alexander is de discussie gewonnen, Zwarte Piet al op weg de deur uit’

13-10-2016 18:32

Wat Koning Willem-Alexander betreft is ‘Zwarte Piet al op weg de deur uit’. Dat zei de vorst volgens de aanwezige Dionne Abdoelhafiezkhan tijdens een werkbezoek dinsdag aan Amsterdam Zuidoost. De Koning sprak onder meer met de oprichters van IZI Solutions, een kenniscentrum dat coaching, cursussen en trainingen voor jongeren biedt. Het centrum doet ook onderzoek naar de positie van allochtone jongeren en adviseert bedrijven, organisaties en overheden. Tijdens de bijeenkomst vertelden jongeren uit Zuidoost over wat hen in het dagelijks leven bezighoudt, waar zij tegenaan lopen en hoe IZI Solutions hen hierbij helpt.

Abdoelhafiezkhan vertelde dat naar nu blijkt woensdag op omroep Funx:

 

“Hij zei: Jongens, jullie hebben die discussie al gewonnen. Zwarte Piet is al op weg de deur uit. Dus het is goed als je het daar over hebt maar focus je op een andere symboliek qua racisme zodat je dat ook kan helpen verwijderen.”

 

Het kabinet heeft vooralsnog geen standpunt ingenomen over de Zwarte Piet-discussie. Minister-president Mark Rutte ziet het vooral als een maatschappelijke kwestie en geen politieke. Wel faciliteert het ministerie van Sociale Zaken gesprekken met betrokkenen.

Update 19.08 – Parool-verslaggever: Niet de Koning maar Van der Laan deed uitspraak

Volgens Parool-verslaggever Patrick Meershoek was het niet de vorst die deze opmerkingen maakte maar de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan die ook aanwezig was bij het gesprek.

Lees ook

Pro-, anti- en neutrale organisaties roepen op tot kalmte in Zwarte Pietendiscussie

Bert Brussen – Mag Zwarte Piet eindelijk eens dood?

Lodewijk Asscher – Waarom ik vind dat Zwarte Piet moet veranderen en het toch niet wil opleggen

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.