Opvolger burgemeester Van Aartsen moet véél democratischer gekozen worden

10-10-2016 12:35

Het is helaas een feit waar we niet omheen kunnen: de landelijke politiek wil geen burgemeestersreferendum. De burgers in Den Haag hebben in principe nul komma nul invloed op de keuze voor de opvolger van burgemeester Jozias van Aartsen, die afgelopen vrijdag zijn vertrek aankondigde. Als het aan de lokale partij Groep de Mos ligt, worden de bewoners van de Den Haag en Scheveningen straks wél betrokken bij de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. Dit door hen invloed te geven op de vast te stellen profielschets en een raadgevend referendum uit te schrijven over de uiteindelijke kandidaten.

Voor het weekend maakte burgemeester Van Aartsen bekend dat hij volgend jaar maart stopt als burgemeester van Den Haag. Een moment waar we afgelopen vrijdag even bij stilgestaan hebben middels deze reactie, maar veel interessanter is dé vraag ‘wie volgt Van Aartsen op’?

Het post-Van Aartsentijdperk

In onze ogen is nu hét moment aangebroken om na te denken over het post-Van Aartsen-tijdperk. Hoe gaan we als stad, dus met álle Hagenaren, Hagenezen en Scheveningers, ervoor zorgen dat we een burgemeester krijgen die er is voor de héle stad en die de taal van het volk spreekt? We kunnen de keuze voor een nieuwe burgemeester echt niet opnieuw laten afhangen van achterkamertjespolitiek door de gemeenteraad, de commissaris van de Koning en het kabinet.

Veel stappen in het benoemingsproces van een burgemeester zijn vertrouwelijk of voorbehouden aan de gemeenteraad. Dat proces moet wat ons betreft veel transparanter en democratischer, maar dat is lastig als het op het Binnenhof aan politieke wil ontbreekt om er iets aan te veranderen. Maar er is een oplossing die de burger, ondanks dat de landelijke politiek het laat afweten, meer invloed geeft.

Vertrouw dan ook op Haagse kracht

Het opstellen van het profiel van de nieuwe burgemeester gebeurt niet compleet achter de schermen; de zogeheten profielschets wordt openbaar gemaakt. Bij het opstellen van die profielschets moeten de inwoners van Den Haag worden betrokken. Hoe? Als het aan Groep de Mos/Ouderen Partij ligt door een reeks bijeenkomsten te organiseren om de inwoners van Den Haag te vragen naar hun ideeën over de opvolger van Van Aartsen.

In andere gemeenten, zoals Velsen en Breda, is de burger ook betrokken geweest bij het opstellen van de profielschets. In Breda is er in 2014 nog gewerkt met een uitgebreide enquête om de inwoners van de stad te vragen waar een goede burgervader allemaal aan moet voldoen. Dat moet ook in Den Haag kunnen, waarbij we de burgers zelfs ook laten kiezen uit de kandidaten middels een raadgevend referendum. Als het het stadsbestuur menens is met hun coalitieakkoord Vertrouwen op Haagse Kracht, waarbij de burgers van Den Haag middels een ‘open bestuurscultuur’ meer invloed zouden krijgen, dan omarmen zij ons voorstel van harte.

Een burgemeester type Boris Johnson

Wij roepen iedereen die denkt onze stad te kunnen leiden op om straks te solliciteren op de functie van burgemeester, net zoals in 2013 in Utrecht is gebeurd. Hopelijk krijgen we zo een man of vrouw die burgemeester is namens de hele stad, die dichter bij het volk staat, én die de taal van de inwoners spreekt. Wat ons betreft wordt het een type Boris Johnson, de oud-burgemeester van Londen. Een man van de gestampte pot, die nooit met meel in de mond praat en voor een ieder heel toegankelijk is. Dat zou mooi zijn voor onze stad.