Politiek

Mark Rutte maakt afhandeling Oekraïne-referendum nóg ingewikkelder

05-10-2016 21:43

Minister-president  Mark Rutte wil overleggen met de fractievoorzitters van een aantal oppositiepartijen over de uitslag van het referendum over het Oekraïne-verdrag. Het overleg met D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en SGP zou mogelijk deze week of begin volgende week moeten plaatsvinden. Dat meldt het ANP. De Tweede Kamer eiste vorige week dat het kabinet voor 1 november met een antwoord komt op de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. De fractievoorzitters zijn nu door Rutte uitgenodigd voor een gesprek. Daarin wil hij kijken met welke oplossingen de partijen kunnen leven, aldus ingewijden woensdag. Rutte probeert binnen de EU een uitweg te vinden voor de Nederlandse nee-stem. Dat wordt heel lastig, heeft Rutte eerder gezegd. Zondag brak daar zelfs totaalpaniek over uit.

Rutte wil recht doen aan de inhoudelijke bezwaren van de nee-stemmers, zegt hij steeds. Volgens het kabinet leven bij de tegenstanders een aantal grieven die het wil aankaarten. Het gaat dan onder meer om de angst dat het verdrag een eerste stap is naar EU-lidmaatschap is en dat er veiligheidsgaranties aan Oekraïne worden gegeven.

PVV-leider Geert Wilders, niet uitgenodigd voor de bijeenkomst, Wilders waarschuwt voor achterkamertjesoverleg:

Tijdens het referendum inmiddels maanden geleden zei 61 procent van de bevolking NEEN tegen het associatieverdrag met Oekraïne.

Lees ook

TPO – Dossier Associatieverdrag met Oekraïne