Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Bij nek-aan-nek race is positie Rutte het sterkst

02-10-2016 09:51

Deze week zien we geen electorale verschuivingen. Interessant is om te zien dat ook nu nog geen van de combinaties van 4 partijen zonder de PVV meer dan 75 zetels haalt. Dus als dit de uitslag van de verkiezingen zou zijn, dan kan geen regering van 4 partijen gevormd worden zonder de PVV.

hond-de

Diederik Samsom heeft zich kandidaat gesteld als lijsttrekker voor de PvdA bij de volgende verkiezingen. Lodewijk Asscher denkt er nog over na. Wat denkt de kiezer dat de uitslag van de PvdA zal zijn als Samson lijsttrekker van de PvdA wordt bij de aanstaande verkiezingen? (pdf) Het gemiddeld aantal dat dan gezegd wordt is 13 zetels.

Tweestrijd met Rutte

Bij de vorige verkiezing speelde de tweestrijd tussen Rutte en Samsom wie de premier zou worden een grote rol bij de hoge uitslag van beide partijen (bijna een kwart van de kiezers gaf aan dat ze strategisch hadden gestemd). De grote vraag bij de aanstaande verkiezingen wordt of er weer een tweestrijd komt en tussen wie die dan zal zijn. Het zou ook kunnen zijn dat als de PVV-Wilders vlak voor de verkiezingen nog in de buurt staat van de VVD, dat er een strijd komt tussen drie personen/partijen.

Hieronder de scores bij een mogelijke tweestrijd tussen Rutte en Samsom, Rutte en Asscher, Rutte en Klaver en Rutte en Wilders. Daaruit valt vooral op hoe sterk de positie op dit moment van Rutte is. Interessant is daarbij ook als gekeken wordt naar de uitslagen van de kiezers van de verschillende partijen op dit moment. Het zou kunnen zijn dat het een indicatie is van hoe het strategisch stemmen zou kunnen gaan lopen. Maar welke tweestrijd gaat het dan worden? Het zou ook kunnen zijn dat er bij deze verkiezingen een veel minder duidelijke tweestrijd gaat ontstaan en dus veel minder strategisch wordt gestemd als 4 jaar geleden.

rutte