Achtergrond

NOS zorgt onterecht voor totaalpaniek in Oekraïnereferendum-dossier

02-10-2016 22:28

‘Nee-stem in Oekraïne-referendum blijft zonder gevolgen’ kopte de NOS zondagavond. Een stevige kop die de lading echter niet dekt. Wat ging er mis? Welnu, de nieuwsorganisatie is iets teveel meegegaan in het frame dat minister-president Mark Rutte heeft gecreeërd. Dat zit zo: na het overtuigend NEEN van 61 procent van de Nederlandse bevolking inzake het associatieverdrag met Oekraïne besloot Rutte voor een vertragingstechniek te gaan. Hij legde het (niet bindende) advies van de kiezer voor onbepaalde tijd naast zich neer en zei in Brussel te willen gaan onderhandelen. Om naar eigen zeggen ‘recht te doen’ aan dit neen. Maar vanaf het begin zei hij ook niet te zullen ratificeren als daar niets uit zou komen.

Daar ging de NOS dus de fout in: Dat die (vermeende) onderhandelingen niet zijn gelukt wil niet zeggen dat Rutte niet luistert naar de uitslag van het referendum. Wat de premier zondagavond ook bevestigde in een verklaring.

En terwijl ik dit tik komt de NOS met een aanpassing in haar berichtgeving. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is degene die dit opmerkt.

Zit de NOS dan helemaal fout? Nee, dat is weer een brug te ver. Brussel-correspondent Arjan Noordlander lijkt wel degelijk op nieuws te zijn gestuit. Het viel namelijk klaarblijkelijk wel mee met al die Europese inspanningen van Rutte. En dat is kwalijk omdat de Tweede Kamer daar al langer over klaagt. En daar vorige week – incluis coalitiepartijen VVD en PvdA – een belangwekkende motie over aannam.

Wordt hoe dan ook vervolgd.