Politiek

MH17-onderzoek wordt diplomatiek steekspel: Moskou roept Nederlandse ambassadeur op het matje

30-09-2016 21:31

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken roept de Nederlandse ambassadeur in Moskou op het matje in verband met het onderzoek naar de ramp met de MH17. De ambassadeur is op maandag op het ministerie in Moskou ontboden, blijkt uit een verklaring. Renée Jones-Bos zal daar uitleg krijgen waarom Rusland de bevindingen van het Joint Investigation Team (JIT) naar de oorzaak van het neerhalen van de MH17 niet accepteert. Volgens het Russische ministerie gaat het strafrechtelijk onderzoek ‘een verkeerde richting uit’.

Eerder vrijdag werd de Russische ambassadeur in Nederland ontboden door minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA).

De internationale onderzoekers van het zogenoemde Joint Investigation Team (JIT) meldden eerder deze week dat lanceerinstallatie waarmee de Buk-raket werd afgeschoten uit Rusland kwam en na de lancering weer is teruggekeerd naar Rusland. De raket, die het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 neerhaalde, werd afgeschoten vanuit een gebied in Oost-Oekraïne waar pro-Russische rebellen de scepter zwaaien. Die eerste resultaten van het JIT werden woensdag door Russische ministeries in twijfel getrokken.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, ziet geen reden om na het uitkomen van het rapport van het Joint Investigating Team (JIT) over het neerhalen van vlucht MH17 verontschuldigingen aan te bieden. In een gesprek met de BBC ging hij vrijdag niet in op de conclusie dat het passagierstoestel met 298 mensen aan boord door een Russische Buk-raket is neergehaald, afgevuurd uit gebied dat gecontroleerd werd door pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne.

“Excuses? Waarvoor?”, reageerde Lavrov op vragen over de vermeende Russische betrokkenheid. Volgens hem is het strafrechtelijk onderzoek nog gaande. “Ook het rapport en de onderzoekers zelf zeggen dat er nog verder onderzoek moet worden gedaan.” Hij zei tevens te twijfelen aan de bewijsvoering. “Veel bewijs is gebaseerd op foto’s en videobeelden van sociale media en verklaringen van anonieme getuigen.”

Lees ook

Koenders roept Russischse ambassadeur op het matje vanwege kritiek op MH17-onderzoek

TPO – Onderzoek MH17: Buk-raket kwam uit Rusland – Afgevuurd uit rebellengebied