Politiek

Ard van der Steur was weer te snel; ‘Verkooppraatje’ werd vaker gebruikt in gesprekken met Volkert van der Graaf

27-09-2016 14:28

Had het Openbaar Ministerie op donderdag 17 september in een gesprek met Fortuyn-moordenaar Volkert van der Graaf nou wel of niet de term ‘verkooppraatje’ gebruikt? Nee, liet Ard van der Steur (VVD) aan de Tweede Kamer weten. Wel dus, zei de advocaat van Van der Graaf bij Pauw en ondersteunde dit met een geluidsopname. Oei, klonk het op het ministerie van Veiligheid en Justitie.  Nu blijkt nóg een advocaat-generaal een dergelijke term gebruikt te hebben. Dat schrijft Van der Steur dinsdag aan de Tweede Kamer. Van der Graaf had bij het gerechtshof in Den Haag een procedure aangespannen om de voorwaarden van zijnvoorlopige invrijheidstelling af te bouwen, waaronder de eis van psychische behandeling. Deze behandeling zou onnodig zijn. Het OM hield hier echter aan vast omdat het een verkooppraatje richting de politiek nodig zou hebben.

Eind augustus dit jaar schreef Van der Steur aan de Tweede Kamer:

 

“Het Openbaar Ministerie heeft mij (-) bericht dat niet is gebleken dat de advocaten-generaal uitlatingen hebben gedaan waaruit afgeleid kan worden dat zij van mening zijn dat de  aan Van der G. opgelegde voorwaarde inzake psychische begeleiding  geen waarde (meer) zou hebben, of dat deze voorwaarde is opgelegd als  een ‘verkooppraatje’.”

 

Nog geen maand later schrijft de bewindsman:

 

“Tussen de advocaat van Van der G. en het OM bestaat geen verschil van mening over het feit dat de desbetreffende advocaat-generaal de term ‘verkooppraatje’ heeft gebruikt in het gesprek van 17 september 2015.”

 

Naar nu blijkt heeft nóg een advocaat-generaal iets dergelijks besproken met Van der Graaf en zijn advocaat. Van der Steur:

 

“Het OM heeft daarnaast aangegeven niet te kunnen uitsluiten dat een andere advocaat-generaal een vergelijkbare term zou hebben gebruikt.”

 

Uitbrander voor advocaat-generaal

Van der Steur schrijft dat de landelijk hoofd advocaat-generaal heeft geoordeeld dat zijn collega ‘zich juridischer en diplomatieker had moeten uitlaten in een gesprek met Volkert van der G. en zijn advocaat’. Dat is Haags voor: hij heeft een uitbrander gekregen. Ard van der Steur was dus weer eens te snel.

Video – De gewraakte opname