Politiek

Bestuur Piraten stapt over naar partij van Baudet na conflict met lijsttrekker

26-09-2016 12:29

Het bestuur van de Nederlandse Piratenpartij stapt op en verschillende bestuursleden zullen zich aansluiten bij het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Dat blijkt vandaag uit een serie interne mails die werden gedeeld, en berichtgeving van NRC. Het bestuur stapt op uit onvrede met het beleid van Lijsttrekker Ancilla van de Leest, die zich naar oordeel van het bestuur teveel met bestuurstaken bezighoudt. Zij verwijten haar verder achter het bestuur om te opereren en de partij zo gekaapt te hebben met eigen vertrouwelingen.

“Ondanks mijn openlijke steun bij haar verkiezing moet ik namelijk erkennen dat ik mij zwaar heb vergist. Een lijsttrekker behoort namelijk NIET te besturen”, schrijft bestuurslid Floor Drost in een van de mails. Uit de gelekte mails blijkt daarnaast dat de ledenraad het bestuur al weg wilde sturen.

Interimbestuur

Drost (secretaris) en mede-bestuurslid Roland Louter geven tevens aan over te stappen naar de nieuwe partij van Thierry Baudet. Louter schrijft verder dat zijn enthousiasme voor de Piraten inmiddels is verdwenen, “Dat enthousiasme verging me echter snel nadat ik er achter kwam op welke achterbakse manier er een campagneteam opgezet werd”.

De partij heeft inmiddels een interimbestuur geformeerd, zo weet NRC. Voormalig lijsttrekker Dirk Poot maakt deel uit van dat nieuwe bestuur en laat verder weten dat er inderdaad niet-leden op de conceptlijst staan. Lijsttrekker Ancilla van de Leest laat inmiddels weten met een ‘officiële reactie’ te komen.