Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Halbe Zijlstra komt beste uit Algemene Beschouwingen

25-09-2016 09:52

In de week van de Troonrede en de Algemene Beschouwingen zien we enkele kleine verschuivingen. De VVD stijgt er 1 naar 27 en omdat de PVV (weer) 1 zetel daalt, is het verschil nog maar 1 zetel. In een periode van 5 weken is de PVV inmiddels 7 zetels gedaald. De VVD en 50PLUS zijn het best uit de startblokken gekomen bij de verkiezingscampagne 2017.

peiling-2016-09-25

Eerdere verkiezingen

In DWDD heeft Hans Wiegel gesteld dat het beter is om de verkiezingen 2 maanden te vervroegen. Enerzijds omdat de campagne nu al zo vroeg is begonnen. En anderzijds omdat er tot aan de verkiezingen toch geen echte besluiten meer genomen zullen worden en een volgende regering dan 2 maanden eerder gevormd is. 64 procent van de Nederlanders is het met hem eens

Algemene beschouwingen

We hebben gevraagd wie men goed vond tijdens de Algemene Beschouwingen. Dan is te zien dat alle fractieleiders bij hun eigen aanhang tussen de 50 en 60 procent scoren. Behalve Mark Rutte en Geert Wilders, die scoren rond de 70 procent bij hun eigen aanhang. Dat Zijlstra overall bovenaan staat komt omdat hij ook bij kiezers van enkele andere partijen relatief goed scoorde. Dat geldt juist niet voor Geert Wilders.

beschouwingen

59 procent van de Nederlanders vindt dat Mark Rutte “pleur op’ wel had mogen gebruiken in deze situatie. Dat geldt het meest voor de kiezers van PVV en VVD. Bij kiezers van D66 is dat ook ongeveer de helft.