Politiek

VIDEO – Pleur op: Oppositie woedend over De Toon van Mark Rutte

22-09-2016 16:26

PvdA-leider Diederik Samsom verzorgde het openingssalvo: het ‘pleur op’ van minister-president Mark Rutte bij Zomergasten is een premier onwaardig. Deze zeldzame uitbarsting van dualisme bij de sociaal-democraat werd gretig gevolgd door D66, GroenLinks en SP. Rutte zei in het interviewprogramma dat hij weinig opheeft met de Turkse Nederlanders die in Rotterdam tijdens een demonstratie een NOS-cameraploeg aanvielen. Ook donderdag bleef Rutte bij zijn woorden: “Er staat een Turkse Nederlander die in de camera tegen heel Nederland roept: oprotten. Dan kan ik maar één reactie geven!”

Rutte betreurde het – ‘Dit is typisch Nederland’ – dat het weer moest gaan over De Toon. Pleur op is volgens hem geen kabinetsbeleid.”Dat is een opvatting. Dit vind ik. Ik ben 24 uur per dag minister-president, maar ik vind er wel iets van.”

SP-fractievoorzitter Emile Roemer maakte dus ook bezwaar tegen de bewoordingen van Rutte. Grappig, nog niet zo lang geleden schold Jan Marijnissen (Roemer zat ook al in de bankjes) een minister driemaal uit voor ‘flapdrol’ om hem vervolgens toe te voegen: “Ga de Kamer uit. Je hebt hier niets te zoeken.”