Politiek

Felle kritiek op Mark Rutte vanwege dralen met uitslag Geenpeil-referendum

22-09-2016 13:55

Het Oekraïne-referendum, weet u nog? Het was donderdag 162 dagen geleden dat 61 procent van Nederland een duidelijk neen liet horen tegen de ratificatie van het associatieverdrag met Oekraïne. Ondertussen heeft het kabinet nog niets met de referendumuitslag gedaan. Rutte draalt al sinds dag één: eerst zou het kabinet vóór de zomer met een oordeel komen, daarna ín de zomer en ondertussen luidt het adagium ‘zo snel mogelijk’.  

Op dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen verschijnen D66, VNL, PVV, SP en Partij voor de Dieren eensgezind aan de interruptiemicrofoon: Nee is nee.

D66-leider Alexander Pechtold benadrukt dat het laten slepen van de uitslag slecht is voor het vertrouwen in de politiek. “De kiezer heeft gesproken. Laat maar zien in Europa, Nederland ratificeert niet. ”

Rutte vindt dat ‘een onverstandige lijn’ en blijft er op hameren: zonder ratificeren kan het verdrag door de andere lidstaten alsnog worden aangenomen. “We hebben dan een kat in de zak gekocht.” Wilders: “De minister-president is de kat in de zak.”

SP-leider Roemer wijst er op dat het er niet om gaat wat andere landen gaan doen. “We hebben de kiezer voorgelegd wat de rol van Nederland moet zijn.” Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren: “Het is een hele simpele opdracht. De minister-president maakt er een ingewikkeld verhaal van.”

Wilders vat de kwestie – onderwijl wijzend naar Pechtold – als volgt samen: “Vriend en vijand van het verdrag zeggen: luister naar de Nederlandse bevolking.”