Politiek

Tunahan Kuzu neemt weer geen afstand van Hamas-demonstranten cum suis

21-09-2016 16:47

VVD-leider Halbe Zijlstra probeerde tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen DENK-voorman Tunahan Kuzu voor de tweede keer in een maand afstand te laten nemen van dubieuze demonstranten tijdens een pro-Turks protest in Rotterdam deze zomer. Wederom zonder succes. Na de coup in Turkije kwamen Nederlandse Turken bijeen om hun solidariteit uit te spreken met de Turkse regering. Daar waren ook medestanders van Hamas, Hezbollah en de Grijze Wolven aanwezig. “Doet er niet toe”, zei Kuzu woensdag en wees op het het volgens hem grotere probleem van achterstandsgroepen.

‘Lange arm van Erdogan’

Zijlstra probeerde vorige week tijdens het debat over de nasleep van de coup in Turkije Kuzu ook al tot een uitspraak te verleiden over de kwestie. Die laatste noemde de VVD ‘quasi-fascistisch’ en wilde geen antwoord geven op de ‘kolonistisch-imperialistische’ vraag van Zijlstra. Daarop beschuldigde de VVD’er Kuzu ervan de ‘lange arm van Erdogan’ te zijn.

PVV: Geen Turk er meer in

Geert Wilders heeft deze woensdag echter wel een oplossing: “Geen Turk er meer in.” En die lui op de Erasmusbrug zijn geen Nederlanders, volgens de PVV’er. Dat zijn ze wel, meent Zijlstra. “Deze mensen zijn binnen en hebben een Nederlands paspoort.” Maar het staat ze vrij om te vertrekken naar Turkije als ze denken dat hun loyaliteit bij president Erdogan ligt.