Politiek

Algemene politieke beschouwingen – PvdA valt horloge Geert Wilders aan

21-09-2016 13:21

Hoogtepunt van elk politiek jaar: de Algemene Politieke Beschouwingen. SP-leider Emile Roemer trapte af woensdagochtend af en bleef zo’n twee uur achter het spreekgestoelte staan.  Speerpunt was de zorg en dan met name zijn plan voor een Nationaal Zorgfonds en de aangekondigde aanval op het eigen risico.  Coalitie en oppositie waren vooral op zoek naar financiële onderbouwing. Dat ging Roemer niet al te best af. Eerst schermde hij met ‘doorgerekende’ cijfers op voornoemde website, daarna stelde hij dat er in het verkiezingsprogramma meer doorberekende cijfers komen.


Enige onderbouwing had de socialist wel. Geld kan volgens hem worden gevonden bij zorgverzekeraars, aldus de SP-leider. “Daar ligt 11 miljard op de plank.” Ook kan er volgens hem minstens 1,3 miljard worden verdiend door de aanpak van de bureaucratie in de zorg. Verder is er volgens hem is er 750 miljoen te halen bij de farmaceutische industrie.

PvdA-leider Diederik Samsom klom uit zijn bankje. Laat dat allemaal dan maar eens doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB), suggereerde de sociaal-democraat. Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) kwam Roemer te hulp. Ze noemde de criticasters van links tot rechts ‘onwillige boekhouders’. Bovendien wees ze er op dat CPB-berekeningen ook niet heilig zijn en wees op de gevolgen van de marktwerking in de zorg.

Toen was het lunchtijd. De sprekerslijst leerde dat er nog 13 sprekers volgen.

PvdA valt horloge Geert Wilders aan

Oh ja. Op dat dekselse twitter viel een PvdA-medewerker nog het horloge van Geert Wilders aan.

Waarvan akte.

wilders-horloge

Update 13.49 – Wilders draagt Rolex Submariner

Wat draagt Wilders eigenlijk? Parlementair verslaggever Ernst Lissauer (ZoomIn) heeft het antwoord: een Rolex Submariner.