Politiek

Dit liet het kabinet gek genoeg niet lekken: reorganisatie Belastingdienst valt ruim één miljard euro duurder uit

20-09-2016 18:22

De reorganisatie van de Belastingdienst valt ruim één miljard euro duurder uit dan begroot. Was er aanvankelijk 1,1 miljard euro begroot voor een operatie die zes jaar zou duren, uit de Miljoenennota van dinsdag blijkt dat het hele project 2,4 miljard euro gaat kosten en negen jaar gaat duren. Staatssecretaris van Fincanciën Eric Wiebes (VVD) had de Kamer in het voorjaar al gewaarschuwd voor een tegenvaller van 200 miljoen euro, daar komt nu dus 1,1 miljard euro bij. CDA Belastingen-pitbull Pieter Omtzigt ruikt bloed:

Eén van de oorzaken voor de overschrijding is dat er iets te enthousiast gebruik wordt gemaakt van een vertrekregeling. De bedoeling was dat 5000 ambtenaren daar gebruik van zouden maken, 6900 meldden zich aan.  In de vertrekregeling is geen beperking opgenomen voor medewerkers die bijna met pensioen zouden gaan. Gevolg: er zijn medewerkers die meer geld krijgen als ze stoppen met werken dan als ze doorwerken tot hun pensioen.

Omtzigt is verbaasd. Tegenover ThePostOnline zegt hij:

“Bij cijfers als deze zou je denken dat er een uitgebreide toelichting bij zou zitten. En die is er dus niet. Dat is bizar.” Bovendien wijst Omtzigt op een ander aspect van de kwestie: de Tweede Kamer had zichzelf beter kunnen informeren over de kwestie. “Het CDA heeft eerder voorgesteld hier een project van te maken. Dat betekent dat ambtenaren van de Kamer – van het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven – elke drie maanden met vaste rapportages komen wat er gebeurt. Daar was helaas geen Kamermeerderheid voor te vinden.”

U begrijpt: wordt binnenkort vervolgd in de Nationale Vergaderzaal.