Politiek

Mark Rutte schuift oordeel over Geenpeil op de lange baan

14-09-2016 22:00

Premier Mark Rutte weigert te zeggen wanneer de regering de knoop doorhakt over de uitslag van het Oekraïne-referendum, waarbij een meerderheid zich uitsprak tegen Europese samenwerking met Oekraïne. Op aandringen van de Tweede Kamer wilde hij woensdag kwijt ‘met nog meer energie dat zo snel mogelijk te doen’.

Rutte stelt het oordeel over het referendum voortdurend uit. Na het referendum in april zei hij dat als er tegen de zomer niets uit Europese gesprekken was gekomen, de regering het verdrag niet zou ratificeren. In juli kocht hij meer tijd – vier maanden om precies te zijn.

SP-Kamerlid Harry van Bommel vreest woensdagavond dat het ‘Sint Juttemis’ wordt omdat er zelfs na ruim 150 dagen nog geen antwoord is.

Volgens Rutte wil de regering recht doen aan de ‘inhoudelijke bezwaren’ van de nee-stemmers. De premier zegt te willen voorkomen dat zij zich bekocht voelen. Hij wees op de grote kans dat de andere lidstaten van de Europese Unie gewoon doorgaan met het verdrag, en zich niets aantrekken van het Nederlandse nee.

TPO/ANP