Politiek

Kosten restauratie Gouden Koets nu opeens niet meer geheim: 1,2 miljoen euro

14-09-2016 17:19

De kosten van de restauratie van de Gouden Koets worden voorlopig geraamd op 1,2 miljoen euro. Volgens stalmeester Bert Wassenaar, die het bedrag woensdagmiddag noemde tijdens een persbriefing over Prinsjesdag, is het een eerste schatting, mede gebaseerd op de kosten die eerder zijn gemaakt voor de restauratie van de Glazen Koets. Minister-president Mark Rutte hield de kosten lange tijd geheim. Het geheimzinnig gedoe kwam hem op kritiek te staan van staatsrechtgeleerden.

Hij riep in maart de hulp in van de Raad van State om te weten of vragen over de besteding van de aan de koning beschikbaar gestelde uitkering wel beantwoord konden worden. De premier zag namelijk tegenspraak met de grondwetsbepaling die stelt dat de koning ‘zijn eigen Huis inricht’ en daarvoor persoonlijk verantwoordelijk is. Koning Willem-Alexander betaalt de restauratie uit zijn door de belastingbetaler gefinancierde eigen begroting.

De Gouden Koets is het afgelopen jaar ontmanteld en de verschillende onderdelen – kast, bok, stoffering en dergelijke – zijn afzonderlijk bestudeerd. In de volgende fase moeten offertes worden gevraagd voor het herstelwerk. Voor de restauratie van de vorig jaar gereedgekomen Glazen Koets was zeven jaar nodig. De Glazen Koets vervangt dinsdag tijdens Prinsjesdag de Gouden Koets.