Politiek

Zijlstra (VVD) noemt Kuzu (DENK) ‘Lange arm van Erdogan’

13-09-2016 18:19

Botsing dinsdagmiddag tussen VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en DENK-voorman Tunahan Kuzu. De Tweede Kamer debatteert dinsdagmiddag over de nasleep van de militaire coup in Turkije. Zijlstra memoreerde dat Kuzu aanwezig was bij een solidariteitsdemonstratie in Rotterdam. Volgens Zijlstra waren daar ook Hamas-, Grijze Wolven- en Hezbollah-aanhangers aanwezig. De VVD-fractievoorzitter vroeg of Kuzu daar afstand van wilde nemen.

Dat was de DENK-fractievoorzitter niet van plan. Hij noemde de VVD ‘quasi-fascistisch’ en wilde geen antwoord geven op de ‘kolonistisch-imperialistische’ vraag van Zijlstra. Daarop beschuldigde de VVD’er Kuzu ervan de ‘lange arm van Erdogan’ te zijn.

Daarna werd het bal. Vrijwel de gehele Kamer viel over Kuzu heen. Kamerleden verwijten de parlementariër van Turkse komaf dat hij geen afstand wil nemen van de manier waarop de Turkse machthebbers met tegenstanders omgaan na de mislukte coup van midden juli. PvdA-fractieleider Diederik Samsom sprak over een treurig stukje parlementaire geschiedenis. PVV-leider Geert Wilders verweet Kuzu ‘één loyaliteit, de Turkse’. Hij zou uitsluitend de Turkse belangen behartigen in plaats van de Nederlandse.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zei dat Kuzu liegt, omdat hij stelt dat de oppositie nog achter de maatregelen zou staan die de Turkse president Erdogan neemt. Kuzu vertikt het om ook maar een kritische opmerking te plaatsen over de situatie in Turkije, aldus Pechtold.

Het gedrag van Kuzu is een Nederlands parlementariër onwaardig, vond SGP-afgevaardigde Kees van der Staaij.

Lees ook

Ankara stuurde meermaals informatie over Gülenisten naar Nederlandse overheid