Politiek

De ‘je verwacht het niet’ van vandaag: ‘Pestprotocollen scholen werken niet’

13-09-2016 12:57

Pestprotocollen van scholen zijn niet effectief genoeg. Ondanks alle maatregelen worden kinderen nog steeds te vaak gepest. Dit constateert Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer na gesprekken met kinderen tijdens haar Kinderrechtentour, schrijft het AD.

“Formeel is alles goed geregeld. Maar wanneer ik met kinderen praat, hoor ik dat er nog steeds veel wordt getreiterd. Juffen en meesters kijken weg of de pesters gaan naar een andere school. We moeten een laag dieper gaan en kijken wat wel werkt. Hoe consequent worden de regels toegepast en hoe worden de pesters aangesproken?”, aldus Kalverboer. Ook wil Kalverboer meer aandacht voor eenzaamheid bij kinderen en jongeren.

De Ombudsvrouw is er ook voorstander van de leeftijd waarop jongeren onder de Jeugdwet vallen, te verhogen van 18 naar 23 jaar. “Sommige kinderen zitten langdurig in de zorg en krijgen veel begeleiding. Maar zodra ze 18 jaar worden, valt alles weg. Ze krijgen geen geld meer, stoppen met school en nemen een baantje. Dit zijn heel kwetsbare jongeren, voor wie we aandacht moeten hebben.”

Anp

Foto: kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer