Politiek

D66-plan aangenomen: u bent nu (bijna) orgaandonor

13-09-2016 15:38

Het D66-plan om meer orgaandonoren te krijgen kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. In de plannen moeten volwassen Nederlanders kiezen of zij wel of geen donor willen zijn. Nee is nee, maar bij geen keuze wordt iemand wel geregistreerd als orgaandonor.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra moet het wetsvoorstel nu gaan verdedigen in de Eerste Kamer. Vorige week donderdag leek tijdens een debat over het voorstel voor actieve donorregistratie dat er niet genoeg steun zou zijn. D66 had het voorstel van tevoren nog aangepast om genoeg partijen over de streep te trekken.

Dijkstra vindt het dinsdag geweldig dat haar wet voor een actief donorregistratiesysteem is aangenomen. Ze noemt het heel goed nieuws voor alle mensen op een wachtlijst.

Nu sterven jaarlijks 150 mensen die met een donororgaan nog in leven hadden kunnen blijven. Maar deze patiĆ«nten kwamen niet op tijd in aanmerking, omdat er simpelweg niet genoeg donororganen beschikbaar zijn, aldus Dijkstra in een eerste reactie dinsdag. “Het huidige beleid van de overheid om meer donoren te werven schiet tekort. De invoering van actieve donorregistratie lost dat op door van iedereen een keuze te registreren, maar laat die keuze wel vrij.”

TPO/ANP