Opinie

Bonusquote: SCP-baas Kim Putters (PvdA) legt realiteit uit aan Ivorentorië (PvdA/D66/GL)

11-09-2016 14:21

 

“Als ik door al onze onderzoeken heen kijk, dan staat de verzorgingsstaat op nummer één, op twee de vrijheid van meningsuiting en op drie de grote Nederlandse bedrijven. Maar nu zeggen mensen dat onze verzorgingsstaat wordt uitgekleed, ze zien dat politici als Geert Wilders niet onbedreigd kunnen zeggen wat ze willen en dat veel Nederlandse bedrijven in buitenlandse handen zijn gekomen. Zie je? Daar zit het probleem.

Ook is er cynisme: ‘Ach, het maakt toch niet uit of ik wel of niet ga stemmen’. Mensen voelen zich niet gehoord. Of er is verzet, soms op een manier die we hier niet meer gewend zijn. Dat hebben we gezien met de komst van de asielzoekers. En onverschilligheid: ‘Die politiek, da’s helemaal niks.’ Dit zijn mensen die niet meer in het systeem geloven, in de instituties, de media, het bedrijfsleven.”

Hoe krijgen we de mensen meer betrokken? Hoe geven we ze de zeggenschap die ze blijkbaar zo graag willen? Nou, waarom niet meer referenda?

Het is een cliché, maar als iemand hier zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt, dan is het er snel af. Wij zouden er heel veel moeite mee hebben als er iemand opstaat die alles naar zich toetrekt. Ik zie dat niet zomaar gebeuren.”

 

Kim Putters is baas van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), en daarom een invloedrijke Nederlander. Het beslist onafhankelijke SCP is al sinds jaar en dag een PvdA-bastion waar PvdA’ers (sociologen) op PvdA-wijze middels PvdA-onderzoeken proberen het politiek beleid zo te beïnvloeden dat het beleid altijd weer een stukje meer PvdA wordt, ook al stemt helemaal niemand in Nederland nog PvdA. En nu vindt Kim Putters (PvdA), baas van het SCP (PvdA), het dus opvallend dat burgers cynisch worden.

Juist ja.

Maar, eerlijk is eerlijk, het is altijd fijn om eens een invloedrijke PvdA’er te horen die populisme snapt, vóór referenda is en niet op z’n typisch PvdA’s over iedereen heenkotst die juist door de PvdA in de armen gesloten zou moeten worden, zoals de bezorgde burger.

Echt mooi zou het zijn als beslist onafhankelijke politieke beïnvloedingsbureaus als het SCP (PvdA) gewoon helemaal niet meer politiek zijn (bijvoorbeeld door, heel gek, een niet-politieke directeur te installeren maar zoiets zal waarschijnlijk niet passen in het huidige baantjesnetwerksysteem en de Haagse baantjescarrousel).

Tot die tijd mogen we best een beetje blij zijn met een PvdA’er die het opneemt voor de meningsvrijheid van Geert Wilders, die niet meteen begint te Godwinnen als er gepraat moet worden over al die miljoenen mensen die PVV willen stemmen en bovendien wel invloedrijk PvdA-bestuurder is maar toch geen babyboomer (uniek!).

Of wilt u soms Paul Schnabel (én babyboomer én socioloog én D66 én schaamteloos baantjesjager) weer terug als directeur van het SCP? NOU? Wilt u dat? Nee he? Precies, dat dachten we al.