Reportage

Amsterdamse hipsters: ‘Bij linkse partijen is altijd zoveel gezeik’

11-09-2016 15:25

In Pakhuis de Zwijger hebben zich zo’n tachtig linkse burgers verzameld voor de ‘ideeënfabriek’ van Positief Links, een politieke start-up. De meeste aanwezigen zijn jong, maar er zijn ook wat krasse knarren komen opdagen. Er zijn leden van alle partijen aanwezig die – al dan niet met enige flexibiliteit – links zijn: PvdA, GroenLinks, SP, D66 en de Piratenpartij. We zitten aan tafels of op zitzakken bij gedimd licht, er is muziek op de achtergrond, de aanwezigen drinken bier en er is een band. “Politiek mag ook leuk zijn”, legt een van de aanwezigen uit.

De start-up heeft volgens de flyer tot doel een ‘toekomstprogramma’ te schrijven met ‘de 100 beste ideeën voor een mooiere wereld’ die omschreven kunnen worden als ‘een radicaal positieve politiek’ die ‘gericht [is] op ideeën’. In deze positieve omgeving wordt dat niet zo gezegd, maar dit is dus kennelijk het verschil met bestaande linkse partijen en actiegroepen: die hebben onvoldoende ideeën voor een mooie wereld, ze zijn met andere dingen bezig dan met de inhoud en ze zijn nog chagrijnig ook.

Ideeën komen uit een zwart gat

Procedureel is het niet helemaal duidelijk hoe het toekomstprogramma wordt geschreven. Positief Links is een groepje vrijwilligers die deze ideeënfabriek’ voor de vierde keer organiseert. Er worden vier ideeën gepresenteerd en dat maakt dat er na deze avond in totaal zestien ideeën zijn, ervan uitgaande dat alle gepresenteerde ideeën door de zaal worden geaccepteerd. Waar de andere ideeën voor het toekomstprogramma vandaan moeten komen is duister. Misschien uit een sessie bij campagnebureau BKB? Daar gaat Positief Links binnenkort langs.

Een vlotte jongen presenteert de avond. Positief Links gaat met ideeën ‘voor de lange termijn’ Nederland veranderen. Dus niet voor de korte termijn, ‘want dat doet iedereen al’. Positief Links is een zoektocht naar ideeën en mensen om verandering te brengen. Wij kunnen hieraan meehelpen door de ideeën van vandaag verder te verspreiden, met name onder mensen die nog niet bij een politieke partij zitten. Radio 1 heeft al interesse getoond, dus het gaat al de goede kant op, horen we. Er is in november twee uur zendtijd vrijgemaakt om het toekomstprogramma te belichten.

Hele handige tool van de sponsor; applaus

We werken in groepjes met ‘groepsleiders’ die allemaal een iPad hebben gekregen. Er is een bedrijf wat deze ter beschikking heeft gesteld want zij ontwikkelen software om groepen te laten stemmen en deze stemmingen vervolgens op de muur te projecteren. De jongen noemt dit ‘een hele handige tool’. Applaus voor de sponsor. De teams geven zichzelf een naam die vervolgens niet meer wordt gebruikt. Ons team wordt voorgezeten door iemand die van de PvdA-jongeren blijkt te zijn. Wij zitten op zitzakken en dus noemen we ons ‘de zoutzakken’. Niemand had een beter idee.

Dan kunnen we eindelijk beginnen. Niels Jongerius (Transnational Institute) en Sara Muwarski (SP) vertellen over handelsverdrag TTIP. Ze willen een ander handelsbeleid waarbij de VN een grote rol krijgt. De vlotte jongen zegt dat ze te lang praten. Er is ‘te veel informatie’ gegeven. De groepjes praten vervolgens over het idee en voeren argumenten in op de iPads. Het zijn er 56 maar de meeste worden genegeerd. Niet alle argumenten lijken erg sterk. Zo zou de VN ‘stroperig’ zijn. De stemming laat zien dat een kleine meerderheid voor het idee is. “Dit komt allemaal in een rapport”, kondigt de vlotte jongen aan.

Deliberatie en een diversiteitsmars

Zo gaat het verder. Matthijs Pontier (Piratenpartij) is bezig een nieuwe EU-grondwet te crowdsourcen. Niemand vraagt waarom. Matthijs’ stelling is dat de deliberatieve democratie beter is dan de bestaande. Sommigen vragen wat ‘deliberatief’ betekent. Het idee wordt afgewezen. Een argument op de muur is dat de mensen te dom zijn en een ander argument is dat mensen niet met techniek kunnen omgaan. Mirjam de Rijk (GroenLinks) wil als derde idee een betere verdeling van werk. Positief Links is daarvoor. Het vierde idee is geen idee maar een oproep om mee te lopen in een diversiteitsmars. Of men daar zin in heeft, blijft duister.

Er is ook een band ingevlogen om tussen de ideeën door liedjes te zingen. Vleppyie Auwurs is echter niet goed gebriefd. Na het idee over werkverdeling zingt de band over een Griek die zucht onder de schuldencrisis. Dat kan de bedoeling niet zijn, want mensen met echte problemen, daar gaat het hier niet over. Bij Positief Links gaat het over dezelfde abstracties als bij politieke partijen waarbij hoger opgeleiden over de hoofden van de direct betrokkenen heen praten. Zo krijg je in maart bij de Tweede Kamerverkiezingen zeker géén linkse meerderheid.

Chris Aalberts (ChrisIsErbij) is dit half jaar de verkiezingsverslaggever van ThePostOnline. Deze journalistiek is gratis te lezen maar kost wel degelijk geld. Daarom loopt er een crowdfundingactie. Je donatie wordt zeer op prijs gesteld. Doneer nu.