Politiek

Rutte: In Zaandam is ‘tuig van de richel bezig’

09-09-2016 15:27

In Zaandam is ‘tuig van de richel bezig’. Dat zei minister-president Mark Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie over de overlast van een groep Turks-Nederlandse jongeren in Zaandam.

 

“Ik heb mij kapot zitten ergeren. Die luitjes daar doen vreselijke dingen. Dit tuig. Dit is heel fout publiek en dat moeten we hard aanpakken.”

 

Over de suggestie dat de jongeren mogelijk last hebben van de recente coup in Turkije zei Rutte:

 

“Totaal gelul. Het laatste wat we moeten doen is ze een genoegen doen door ze een escape te bieden door te zeggen: misschien heeft het te maken met de coup.”

 

Cameraploeg bedreigd

Een cameraman en een verslaggeefster van het SBS6-programma Hart van Nederland werden donderdag in de Zaandamse wijk Poelenburg bedreigd. De journalisten waren bezig aan een item over overlast en intimidatie bij een winkelcentrum in de buurt, toen de mannen verhaal kwamen halen. Buurtbewoners beklagen zich al langere tijd over het gedrag van de groep. Een ‘vlogger’ onder de overlastgevers publiceert video’s van de rondhangende groep op YouTube.

De gemeente Zaanstad liet donderdag weten het toezicht op straat te versterken en tegelijk in gesprek te blijven met de jongeren. “Politie en gemeentelijke handhavers zullen nadrukkelijker aanwezig zijn en duidelijke grenzen stellen. Politie en gemeente werken al langer samen om de overlast te verminderen. Daar hoort ook bij dat je met die jongeren in gesprek blijft. Dat blijkt in de praktijk vaak de meest effectieve manier om jeugdoverlast te verminderen.”

Lees ook

Terugkijken: Zaanse tuigvlogger Ismail Ilgun en zonnebrilmietjes bij Pauw

Video – SBS6 Hart van Nederland aangevallen in Zaandam door Turkse jongeren