Politiek Buitenland

Guy Verhofstadt gaat voor EU onderhandelen over Brexit

08-09-2016 15:35

De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt gaat namens het Europees Parlement onderhandelen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De 63-jarige leider van de liberale fractie in het parlement werd donderdag benoemd. Het is de bedoeling dat Verhofstadt de politieke groepen in het parlement volledig op de hoogte houdt van de ontwikkelingen en nauw overleg voert met de fractieleiders en voorzitter Martin Schulz, liet het parlement weten.

Onderhandelingstrio is nu rond

Namens de Europese Raad van regeringsleiders werd in juni al de Belgische diplomaat Didier Seeuws aangesteld. Hij was eerder woordvoerder van Verhofstadt. De Europese Commissie schoof in juli de Fransman Michel Barnier naar voren als onderhandelaar.

Alle drie de Europese instellingen moeten goedkeuring geven aan de afspraken die worden gemaakt over het Britse vertrek uit de EU. De onderhandelingen daarover kunnen echter pas van start gaan als de Britten artikel 50 van het Europese verdrag in werking stellen. Dat gebeurt pas volgend jaar. Volgens het verdrag mogen de onderhandelingen maximaal twee jaar duren.

Tusk wil banden zo nauw mogelijk houden

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, was donderdag op bezoek bij de Britse premier Theresa May. Hij riep haar op het uittredingsproces zo snel mogelijk te laten beginnen. Dat is volgens hem in het belang van iedereen. Tusk hoopt dat de banden tussen de EU en Londen ‘zo nauw mogelijk’ blijven.

Anp