GroenLinks etnischprofileert Turken helemaal de moeder

08-09-2016 21:46

GroenLinks was er als de kippen bij toen de Zwolse politie eind mei rapper Typhoon in zijn splinternieuwe witte Mitsubishi Outlander staande had gehouden. Niet vanwege een verkeersovertreding maar “omdat mijn nieuwe auto niet matcht met mijn profiel”, aldus de vergeetachtige rapper.

Fractielid Marieke Smit noemt het staande houden van mensen vanwege hun etniciteit of uiterlijk een ernstige vorm van discriminatie en uitsluiting. En op voorstel van deze partij plus D66, SP en PvdA start Amsterdam een experiment met stopformulieren om etnisch profileren bij de politie tegen te gaan. Agenten moeten daarbij aangeven waarom ze iemand staande houden. Dat mag dan niet zoiets zijn als de vermeende herkomst of de hoeveelheid pigment.

Duidelijke taal. GroenLinks staat pal tegen discriminatie!

Turkse kandidaten

Maar dan zakt je broek toch af van de laatste move van Jesse Klaver. Die kondigde deze week zonder blikken of blozen aan dat ‘de partij in de toekomst beter gaat letten op de achtergrond van Turkse (jawel: Turkse!) kandidaten’. Dit naar aanleiding van vragen over het voormalig GroenLinks-raadslid Ilhan Tekir uit Gorinchem dat onlangs uit de partij werd gezet na uitspraken over het Erdogan-regime.

Als GroenLinks het doet heet het vast geen ‘etnisch profileren’, maar als ik Turk was zou ik ze toch echt een stopformulier in hun mik splitsen.