Politiek

Frits Wester: Iedereen gaat er iets op vooruit in 2017

08-09-2016 19:53

RTL Nieuws heeft een deel van de Prinsjesdag-stukken in handen. Daaruit blijkt dat bijna iedereen er volgend jaar in koopkracht iets op vooruitgaat, meldt RTL Nieuws donderdag.

Er wordt extra geld uitgetrokken voor armen, ouderen en partners van chronisch zieken, blijkt uit de stukken. Er gaat 300 miljoen euro extra naar zorg, onderwijs en veiligheid. Eerder was al bekend geworden dat de regeringspartijen VVD en PvdA samen 1,2 miljard extra mochten besteden.

Eerder was al bekend geworden dat de regeringspartijen VVD en PvdA samen 1,2 miljard extra mochten besteden. Beide partijen besloten het geld uit te geven aan de ministeries van Veiligheid en Justitie, Defensie, Onderwijs en Volksgezondheid.

Van de 1,5 miljard die extra te verdelen is krijgt Justitie het meest, namelijk 450 miljoen. Hiervan gaat 20 miljoen naar de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Verder gaat er 400 miljoen naar Volksgezondheid en krijgt het ministerie van Defensie er 300 miljoen bij. Onderwijs moet zich tevreden stellen met 200 miljoen.

De rest van het bedrag gaat naar bestrijding van de armoede onder kinderen (100 miljoen) en voor eenverdieners met een partner met een chronische ziekte.

Er zijn ook meevallers. De lagere instroom van asielzoekers scheelt 200 miljoen en ook hoeft er volgend jaar 300 miljoen minder aan de Europese Unie te worden afgedragen.

Lees ook

RTL Nieuws – Stukken Prinsjesdag: extra geld voor veiligheid, ouderen en arme kinderen