Politiek

Wethouder Ollongren (D66) schoffeert minister Bussemaker (PvdA) met Amsterdamse kunstmissie naar New York

07-09-2016 14:00

De top van cultureel Amsterdam is de komende dagen in New York voor een grote culturele missie. Meer dan honderd directeuren en artistiek leiders zijn mee. Maar minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) ontbreekt, ze is niet gevraagd, terwijl dat wel de gewoonte is, meldt Het Parool. De leiding is in handen van de Amsterdamse wethouder Kunst en locoburgemeester Kajsa Ollongren. De D66’er, ooit werkzaam als rechterhand van premier Mark Rutte, lijkt zich daarmee volgens de krant te profileren richting de verkiezingen van maart 2017.

Toen Bussemaker om opheldering vroeg, kreeg ze alsnog een uitnodiging, maar die heeft ze afgeslagen. “Ik heb besloten niet mee te gaan. Ik stimuleer internationalisering, maar alleen als we er veel kunnen bereiken en ook iets kunnen terughalen. Niet omdat New York zo’n leuke stad is”, zegt de minister. Bussemaker zegt dat het een Amsterdamse missie is. “Ik ga over het cultuurbeleid nationaal.”

Funfact:  Zo Amsterdams is de missie niet, het filmfestival in Rotterdam, het Frans Halsmuseum in Haarlem en het Nederlands Dans Theater gaan ook mee.

Lees ook

Parool – Kunstmissie naar New York zet kwaad bloed