Opinie

GroenLinkser Ilhan Tekir had zijn zetel moeten inleveren

06-09-2016 13:19

Zetelroof in Gorinchem, waarbij GroenLinks een zetel kwijt raakt. Het raadslid wat blijft zitten, Ilhan Tekir, beweert dat het zijn recht is, omdat hij ‘democratisch’ verkozen is. Even wat feiten: GroenLinks haalde aldaar 2 zetels met 1.135 stemmen. Voor 1 zetel moet je 570 stemmen hebben. Ilhan Tekir heeft 316 stemmen gekregen, dus lang niet genoeg om zelfstandig een zetel te bezetten. Maar toch blijft hij zitten! Dat kan toch niet de bedoeling van het systeem zijn.

Partij en persoon

Bij verkiezingen voeren partijen intensief campagne om hun programma aan de kiezers duidelijk te maken. Daarnaast stelt een partij een lijst op van mensen, die volgens hun geschikt zijn om in de gemeenteraad te gaan zitten. In theorie kan de kiezer daar nog invloed op uitoefenen door bewust op iemand te stemmen op die lijst. Maar in praktijk laten de meeste kiezers de selectie over aan de partijen en stemmen feitelijk op de partij en alleen op een persoon omdat men die toevallig kent. Zeker niet om haar of zijn bijzondere ideeën, want die zijn immers gelijk aan die van de partij mag je verwachten.

Mijn stelling, je wordt als politicus gekozen omdat jouw partij voldoende stemmen haalt voor één of meerdere zetels. In feite behoren de zetels aan de partij, niet aan de gekozen politicus (ook als staat het anders in de wet). Daarom vind ik het ook een schande dat iemand blijft zitten als zij/hij eigenlijk moet opstappen. Zeker in alle gevallen (99 procent) waarbij men zelf onvoldoende stemmen heeft gekregen om als zelfstandige partij een zetel te bezetten.

Pluche plakken

Wat is dat toch voor mentaliteit dat politici veel te vaak aan het pluche blijven plakken. Denken ze nu echt dat de gemeente, provincie of Nederland zit te wachten op iemand die op oneigenlijke gronden mee blijft doen aan de politiek? Nee dus. De kiezer wil iemand die dicht bij hun staat, betrouwbaar is en naar hun luistert.

Als je er met een zetel vandoor gaat ben je zeker niet betrouwbaar en of je naar de kiezer luistert, is zeer de vraag, want die heeft je onvoldoende steun gegeven om in de politieke arena te zitten. Nee, het moet dus anders! Aan Ilhan Tekir en alle andere zetelrovers zou ik willen zeggen: Doe wat goed is en wat wij in Nederland wensen: Speel eerlijk! Je hebt zelf geen zetel verdiend, geef die dan ook terug aan je partij.