Politiek

Staatssecretaris Dekker (VVD): ‘Joden in Amsterdam doen in tram uit angst hun keppeltje af’

05-09-2016 16:36

Wetenschappers moeten zich vaker mengen in het publieke debat. Dat zei staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) maandag bij de opening van het academisch jaar van de Universiteit Utrecht. “Laat van u horen! Zoek het podium om feiten en nuance in te brengen, als discussies dreigen te ontsporen”, drukte de bewindsman de academici op het hart.

Wetenschappers kunnen volgens hem “als geen ander de wereld om ons heen duiden. Helpen om die wereld beter te begrijpen. Een wereld die per definitie niet eenvoudig is – niet zwart-wit”, betoogde Dekker.

Het open en redelijke debat is terrein aan het verliezen, zei Dekker. “En zo ontstaan in onze samenleving gescheiden werelden van mensen die niet meer mét elkaar praten, maar slechts óver elkaar. En in die gescheiden werelden groeit het onbehagen. Het sijpelt door in ons dagelijks leven. Joden in Amsterdam doen in de tram uit angst hun keppeltje af. Geliefden laten in bepaalde wijken elkaars hand los.”

“Ú kent het belang van context”, hield hij zijn gehoor voor. “Dat het heden niet los is te zien van het verleden, dat je dingen moet zien in een breder verband. Context helpt bij het voeren van een discussie op basis van kennis en feiten. Het verkleint de ruimte voor lukrake stellingen en een makkelijk debat.”

Anp