Achtergrond

Zeeuws PvdA Statenlid neemt afstand van eigen pro-Erdogan uitspraken

02-09-2016 18:23

De PvdA in Zeeland neemt afstand van de uitspraken van Bayram Erbisim, die voor de partij in de Provinciale Staten zit. Dat meldt Omroep Zeeland. Erbisim had donderdag in Nieuwsuur gezegd dat het aantal arrestaties na de mislukte coup in Turkije, 80.000, wel meeviel. Bovendien vindt hij het geen zuivering. Uit onderzoek van het programma blijk dat slechts een kwart van Turks-Nederlandse politici de zuiveringen openlijk veroordeelt.

‘Erg ongelukkig met uitspraken’

De Zeeuwse PvdA zegt in een verklaring: “Bayram is erg ongelukkig met de indruk die gewekt wordt in het uitgezonden deel van het interview dat hij zuiveringen en martelingen zou vergoelijken.” De fractie ‘veroordeelt de coup in Turkije en de vrijheidsberovingen zonder eerlijk proces’. Erbisim zelf heeft de verklaring ook ondertekend.

130.000 ambtenaren ontslagen

Zeven weken na de couppoging in Turkije zijn vrijdag nog eens 50.000 staatsambtenaren onder de noodtoestand per decreet ontslagen, onder andere omdat zij een terroristische organisatie zouden hebben ondersteund. Ruim 20.000 van hen werkten in het onderwijs en bijna 8000 bij de politie, berichtte het staatspersbureau Anadolu. Met al eerder aangekondigde ontslagen zijn nu in totaal bijna 130.000 ambtenaren aan de kant gezet.

Lees ook

GroenLinks gooit Erdogan-fan Ilhan Tekir alsnog uit raadsfractie Gorinchem