Politiek Buitenland

Bukken voor Erdogan door afstand nemen erkenning Armeense genocide? Merkel ontkent alles

02-09-2016 12:39

De Duitse regering wil zich niet uitspreken voor of tegen de erkenning door de Bondsdag van de volkenmoord op Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk. “Daarvan kan hoe dan ook geen sprake zijn”, zei woordvoerder Steffen Seibert vrijdag. Hij reageerde op het bericht van Der Spiegel dat de regering zich op verzoek van Turkije van de Armenië-resolutie zou willen distantiëren.

Seibert wees er in diezelfde adem op dat de resolutie “niet juridisch bindend” is. Hij leek het recht van het parlement om zich over de kwestie uit te spreken te verdedigen, zonder zelf positie te kiezen.

De Bondsdagfractie van Merkels CDU reageerde vrijdagochtend geërgerd op het bericht van Der Spiegel. De regering zou ,,een volstrekt verkeerd signaal afgeven” als zij zich inderdaad van de resolutie zou distantiëren.

Merkel heeft fractieleider Volker Kauder vrijdag nog eens verzekerd dat ze geen afstand wil nemen van de erkenning van de volkenmoord. Ze wees erop dat ze tijdens de Bondsdagstemming weliswaar verstek had laten gaan, maar tijdens het voorafgaande fractieoverleg voor de resolutie heeft gestemd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kwam iets scherper uit de hoek. Minister Frank-Walter Steinmeier staat achter de gewraakte Bondsdagresolutie, liet zijn departement vrijdag weten. Steinmeier leek eerder op de dag wel enige afstand van de resolutie te nemen. Ook hij benadrukte dat de regering “niet aan iedere uitspraak van het parlement is gebonden”. De Bondsdag zelf was de eerste om dat te onderschrijven, zei de minister.

Steinmeiers Turkse collega Mevlüt Cavusoglu zei eerder deze week dat Duitse politici de Duitse militairen op de Turkse luchtmachtbasis Incirlik pas weer mogen bezoeken als Berlijn afstand neemt van de erkenning van de Armeense genocide.

De regering van bondskanselier Angela Merkel zou daarom vrijdag nog eens met zoveel woorden verklaren dat zij niet is gebonden aan de gewraakte Bondsdagresolutie, schreef Der Spiegel eerder op de dag. Volgens het Duitse opinieblad zou Seibert het woord doen, omdat Steinmeier voor de eer bedankte en opdraven van Merkel als een knieval voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zou worden uitgelegd.

 

Anp