Rector Islamitische Universiteit Rotterdam: ‘Islamofobie schuld van Anders Breivik’

30-08-2016 16:55

Geen drank en wijven, wel veel mannen en misplaatste morele verontwaardiging. Een gezellig vroegmiddeleeuws onderonsje, kortom op de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) bij de start van het nieuwe schooljaar die werd bijgewoond door een bont gezelschap van hoogwaardigheidsbekleders van de islamitische persuasie, zoals daar zijn de Turkse consul-generaal in Rotterdam, Sadin Ayyıldız, de Saudische ambassadeur Abdulaziz Abdullah Abohaimed, en andere decorstukken van onverdraagzaamheid die voor de opening van het nieuwe jaar waren samengebracht om de studentenschare moed in te praten in deze barre tijden van ‘islamofobie’.

“Er lijkt wel een oorlog verklaard te zijn tegen moslims”, aldus rector Ahmet Akgündüz van de ‘universiteit’ die klinkt alsof hij er zin in heeft. “Dat gebeurde met name na de duizend pagina tellende manifest van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik tegen de islam en moslims.”

Islamofobie komt door Breivik

Het moet natuurlijk “HET duizend pagina tellende manifest” zijn, maar voor het overige leest zijn redevoering als een strijdpreek aan eigen parochie om zich te wapenen tegen de hordes ongelovigen die hun geliefde islam dreigen te overspoelen. Weer eens wat anders dan de openingswoorden van brave schoolhoofden van reguliere middelgrote- tot grote leerinstellingen. Gewoon gelijk Breivik aanroepen, dat doet de oortjes wel spitsen. Hij vervolgt:

 

“Hij (Breivik) en zijn vrienden hebben aangezet tot islamofobie in Europa. En we zien dat ‘democratische’ (let op de aanhalingstekens, red.) Europese landen tegen hun waarden in, de vrijheden beperken van moslims (boerkiniverbod). Dit is iets waar Europa zich voor moet gaan schamen. Maar ondanks al deze vuile woorden (Breivik) en aanvallen, zullen wij luisteren naar wat de Koran zegt en ons daaraan houden: Verzoening (vrede) is altijd beter.”

 

Door het willens en wetens elke vorm van islamkritiek (door de mohammedaanse vertaalmachine vertaald als ‘islamofobie’) op één lijn te stellen met een explosieve ploert als Anders Breivik schetst hij natuurlijk een aan de waanzin grenzende karikatuur van immers volstrekt legitieme kritiek op de islam. Maar nee hoor. Islamofobie komt allemaal door Breivik en zijn vriendjes, en helemaal niet door, zeg, bepaalde zeloten uit eigen gelederen met bomgordels die dingen opblazen enzo. Dat niet. Dat nooit.

Indoctrinatiecursus

Helaas doet de media hier vrolijk aan mee, benadrukt ook Mustafa Arslan, student aan de IUR, die zijn woorden rechtstreeks lijkt te hebben ontleend aan het verlichte DENK- verkiezingsprogramma:

 

“De media misleidt de mensen die weinig weten over religie en schetst een beeld door middel van valse veronderstellingen over deze vreedzame en tolerante levenswijze. ‘Islamitische terrorist’, ‘extremist’, ‘radicale islamist’, dit zijn slechts een paar van de verkeerde labels die moslims en sommige moslimgroepen hebben gekregen. Is het dan wonderbaarlijk dat veel mensen moslims daarmee associëren? Het grootste probleem is de onwetendheid.”

 

Goed om te horen dat de studenten de lesstof zo eloquent en zo vervuld van verantwoordelijkheidsgevoel ten gehore geven. En dat ten overstaan van zulk een bonte verzameling hoogwaardigheidsbekleders. Is die vier jaar lange indoctrinatiecursus toch niet voor niks geweest, hoewel je je kunt afvragen hoeveel zo’n papiertje waard is wanneer men daadwerkelijk de arbeidsmarkt betreedt.

Islamcolporteurs

Sowieso komt uit de verschillende redevoeringen een algeheel beeld van verongelijkt slachtofferschap naar voren alsmede een bijna neurotisch-compulsieve behoefte om tot elke prijs de vredelievende aard van de islam te benadrukken, maar wat wil je als je een verzameling islamcolporteurs in één ruimte samenbrengt met het doel zichzelf moed in te spreken in deze tijden van virulente islamhaat.

Maar het wordt pas echt leuk wanneer de beginselen van de rechtsstaat  in twijfel worden getrokken, openlijk, zoals toen de rector van de leerinstelling Ahmet Akgündüz in zijn redevoering ronduit verklaarde dat, en ik citeer, “als een wet geheel tegen islamitische principes is, zijn wij niet verplicht om ons daaraan te houden.”

Exclusiviteitswanen

Slik. Misschien een aardig aandachtspuntje voor de onderwijsinspectie? En hoewel Akgündüz er ogenblikkelijk aan toevoegt “dat een moslim zich ook aan de wet moet houden in landen waar ze in de minderheid zijn” (fjoe, wat een geruststelling), is het natuurlijk volstrekt onaanvaardbaar dat de rechtstaat die hem in de gelegenheid stelt onderwijs te geven op basis van 1400 jaar oude exclusiviteitswanen openlijk wordt ondergraven met de uitspraak dat deze in voorkomende gevallen niet van toepassing zou zijn op de mannenbroeders.

Meer zalvende praat werd gebezigd door een lid van de raad van toezicht van de IUR, ene professor Jan Peters, die als belangrijke taak van de leerinstelling om aan de buitenwereld te tonen  dat “de verdeeldheid onder moslims tussen sektes en op politiek niveau niet de ware islam is.”

Islamitische heilstaat

“De ware islam staat open voor alle verschillen”, aldus Peters. “We hebben de kans en de opdracht om de brede rijkdom van de islamitische traditie, het islamitische denken, ook in onze tijd te laten zien en door te geven aan de nieuwe generatie. Kijkend naar de huidige politieke situatie, ook in Nederland, denk ik dat de taak van onze universiteit belangrijker is dan de afgelopen jaren geweest is.”

De eerdergenoemde student aan de IUR valt hem hierin bij en tekent ons nog eens de islamitische heilstaat voor: “Stelt u eens voor, een wereld zonder discriminatie op grond van ras, etniciteit of religie. Een wereld waar genoeg eten is om iedere behoeftige op aarde ook te voeden. Buren die elkaar op de meest vriendelijke en lieve manier behandelen. Op wat zal dat lijken? Het lijkt bijna op een droom. Toch? Nee, dat is geen droom. Dit is exact wat de islam is en vertegenwoordigt. Islam betekent vrede, zuiverheid en gehoorzaamheid.”

Ja, behalve als je homoseksueel bent, of jood, of christen, of hindoe, of atheïst, of boeddhist, of elk ander profiel dat niet past in het grote islamitische zuiverheidsideaal.