Politiek Buitenland

Boerkinidebat – Franse premier: Blote borsten Marianne staan voor de vrijheid van de Republiek

30-08-2016 17:31

De Franse premier Manuel Valls heeft in het boerkinidebat het nationale symbool ‘Marianne‘ opgevoerd. De ‘vrijheidsgodin’ staat vaak afgebeeld met onbedekt bovenlichaam. “Haar borst is ontbloot omdat ze het volk voedt. Ze verhult niets omdat ze vrij is. Dat is de Republiek”, zei Valls tijdens een bijeenkomst in de buurt van Toulouse. Eerder had hij al benadrukt dat aan de positie van de vrouw in de samenleving niet mag worden getornd.

‘Bevestiging van politiek islamisme in de openbare ruimte’

Al weken wordt in Frankrijk getwist over het verbod op de alles verhullende badpakken die moslima’s graag dan wel moeten dragen. De socialist Valls bestempelde de zogenoemde boerkini als een, ‘bevestiging van politiek islamisme in de openbare ruimte’. Dat kwam hem zelfs in eigen kring op kritiek te staan.

Rechten van vrouwen

De verwijzing naar Marianne werd hem ook niet in dank afgenomen. “Hij verwart de Republiek met de rechten van vrouwen. Is hij misschien vergeten dat zij in de Republiek heel lang geen vrijheid hadden?”, stelde de historica Mathilde Larrère in het blad Le Point. Anderen wezen erop dat Marianne ook dikwijls is geportretteerd met een vrome, jakobijnse kap op haar hoofd.

Cazeneuve is tegen verbod

De Franse minister van Binnenlandse Zaken keerde zich zondag tegen een landelijk boerkiniverbod gekeerd. Zo’n wet is in strijd met de grondwet en zou de spanningen tussen bevolkingsgroepen alleen maar doen oplopen, zei minister Bernard Cazeneuve zondag in de krant La Croix. Bovendien twijfelt hij aan de effectiviteit en de noodzaak van de maatregel.

De Franse Raad van State zette vrijdag voorlopig een streep door het boerkiniverbod dat de burgemeester van het Zuid-Franse badplaatsje Villeneuve-Loubet had afgekondigd. Volgens de hoogste Franse bestuursrechter druist het verbod op het allesbedekkende badpak voor moslima’s in tegen de burgerlijke vrijheden.

TPO heeft de boezem van Marianne gebalkt vanwege Facebook-regels.

ANP/TPO