Opinie

Het deskundologencircus dat fout op fout stapelde over de ‘Arabische lente’

25-08-2016 20:26

Waar de naïviteit over de Egyptische Moslimbroederschap vandaan kwam die veel Nederlandse Midden-Oostendeskundigen en Arabisten in de aanloop naar en de nasleep van de val van Hosni Mubaraks dictatuur tentoonspreidden, is niet helemaal duidelijk. Misschien lieten ze zich meeslepen door de infantiele euforie die dit soort omwentelingen altijd met zich meebrengt. Misschien waren ze er huiverig voor om in de rijen der islamofoben te worden ingedeeld als ze een harde toon zouden aanslaan over de mogelijke gevaren die een machtsovername van de Moslimbroederschap zou herbergen. Wellicht praatten ze elkaar ook maar een beetje na omdat ze aanvoelden dat een gematigde visie op de Moslimbroederschap op dat moment bon ton was.

Buikdansje

Een goed voorbeeld van dit soort ‘deskundigen’ is de Nederlands-Egyptische Monique Samuel, die op de borreltafel van Pauw & Witteman ter ere van de val van Hosni Mubarak een buikdansje ten beste gaf. Samuel maakte zich al handenwrijvend op voor  een vrolijke Egyptische volksdemocratie. Die Moslimbroederschap, daar liep het zo’n vaart niet mee. Vervolgens reisde ze in een vlaag van misplaatst patriottisme af naar het demonstrerende Caïro en kon ternauwernood uit de klauwen van tien hitsige Mursi-sympathisanten worden gered. Sindsdien hebben we eigenlijk nooit meer iets van Monique vernomen.

Een misschien nog beter voorbeeld is Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks, die wist te vertellen dat de Moslimbroederschap ‘absoluut geen wolf in schaapskleren is  en niet het Iran-model nastreeft, maar het ‘Turkije-model.’

Hendriks en Samuel zaten er faliekant naast. Egypte dreigde een streng-islamitisch land te worden en is inmiddels dan ook weer gewoon een seculiere militaire dictatuur, waarin iedereen die sharia roept als vanouds met een knuppel op z’n giechel wordt geslagen.

Petra Stienen

Als het over Egypte gaat kunnen we natuurlijk niet om deskundige Petra Stienen heen, die bijzonder verheugd was over ‘hoe goed het gaat in Egypte’. Ook de vijf miljard euro Europese steun aan Mursi konden haar goedkeuring wegdragen. Die Moslimbroeders waren volgens Stienen heus niet zo extremistisch en Mursi was een vriend van Israël. Nu had die laatste in 2010 wel nog fijntjes opgemerkt dat joden afstammelingen zijn van apen en varkens, maar een kniesoor die daarop let en Stienen is geen kniesoor. Ze smeerde toenmalig minister Timmermans nog wat stroop om de mond door te stellen dat hij heus geen naïeve man is en “alles pico bello in de smiezen heeft”. Behalve dan waar die vijf miljard is gebleven.

U ziet het, Nederland heeft een keur aan briljante deskundigen die ons wel eens even precies zullen vertellen hoe de hazen lopen. Ook arabist Ruud Peters, die de indrukwekkende titulatuur prof. dr. mr. voert, gaf ons tv-college en doceerde dat de Moslimbroederschap een islamitische staat probeert te stichten, “maar dat zegt op zich niet zo veel, want daar is geen blauwdruk van.”
Niet dat ik de professor ook maar een seconde zou durven tegenspreken, maar ik zou hem, om de knusse sfeer een beetje op te snuiven, willen adviseren eens een kijkje te nemen in Soedan, Jemen, Iran en Saoedi-Arabië. Als hij geluk heeft kan hij nog een onthoofding of een ophanging meepikken. Hetzelfde zagen we niet veel later gebeuren met Libië. Daar zou na de val van Kadaffi ook een prachtige democratie worden gevestigd, wisten de deskundigen. Libië is inmiddels een travestie van een staat geworden. Het woord bananenrepubliek is niet eens van toepassing en niet omdat er geen bananen groeien.

Pathologische leugenaars

Het merkwaardige is dat deze mensen praktisch nooit naderhand worden aangesproken op de volstrekte onzin die ze met grote stelligheid op nationale televisie uit zitten te kramen. Bij de volgende crisis in een of andere Oosterse olijvenrepubliek verschijnen ze wederom gepoederd en wel naast Twan Huys aan tafel en verkondigen met opgewekt gemoed gewoon weer een scala aan krankzinnige onjuistheden. En niemand die hen tegenspreekt, want er staan interessante afkortingen voor hun naam.

Er is een verschil tussen duiding en de toekomst voorspellen. Het eerste is mogelijk, het tweede niet. Er zijn wel mensen die beweren de toekomst te kunnen voorspellen, maar dat zijn pathologische leugenaars en werken bij Astro TV. Als je echter in je zondagse pak met een ernstig gezicht de grootst mogelijke lariekoek zit te vertellen in een net tv-programma als Nieuwsuur of Pauw, word je door iedereen serieus genomen. En als later blijkt dat je zat te raaskallen, vragen ze je gewoon wéér.