Politiek Buitenland

Filippijnse president Duterte dreigt VN te verlaten

21-08-2016 09:59

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft gedreigd de Verenigde Naties te verlaten. Die hadden opgeroepen een einde te maken aan de golf van dodelijk geweld tegen vermeende drugscriminelen in het Zuidoost-Aziatische land.

Mensenrechtenexperts van de VN willen dat Duterte de buitengerechtelijke executies en moorden stopt. Sinds zijn verkiezingsoverwinning in mei zijn ongeveer 900 mensen vermoord.

Andere organisatie

Dat was tegen de zin van de president. Duterte liet zondag weten de VN misschien te willen verlaten om samen met China en Afrikaanse landen een nieuwe organisatie te vormen.

“Ik zal de wereld bewijzen dat jullie erg domme experts zijn”, aldus Duterte. Hij drong erop aan niet alleen de doden te tellen als gevolg van de drugsoorlog, maar ook de onschuldige levens die verloren gaan door drugs. Duterte liet ook nog weten dat als de Verenigde Naties iets slechts over hem kunnen zeggen, hij wel tien slechte dingen over de VN kan bedenken.

Duterte riep tijdens zijn verkiezingscampagne op tot het vermoorden van drugshandelaren en -gebruikers. Vrijdag ontkende hij dat de regering verantwoordelijk is voor het geweld.

(ANP)