Politiek

Beveiliging Wilders was niet op de hoogte van voorkennis FBI over ISIS-aanslag Garland

16-08-2016 21:14

Update 22.26: reactie van Geert Wilders tegen TPO:

“Mijn beveiliging en de NCTV waren dus blijkbaar inderdaad niet op de hoogte van vermeende voorkennis door de FBI. Als er inderdaad voorkennis was, en de verklaring onder ede van de FBI-undercoveragent klopt dan is dat zeer schokkend nieuws. Ik zal morgen vervolgvragen stellen met het verzoek om snel antwoord en opheldering want vogelvrije bezoeken aan de V.S. zijn voor niemand aangenaam me dunkt.”

De Amerikaanse autoriteiten hebben Nederland niet ingelicht over een mogelijke aanslag op een bijeenkomst in Garland (Texas) waar PVV-leider Geert Wilders aanwezig was. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer. Eerder deze maand werd bekend dat de FBI voorkennis had van de aanslag die in mei 2015 plaatsvond. Volgens Van der Steur is er slechts op ‘de gebruikelijke wijze informatie uitgewisseld’ met de Amerikanen over het bezoek van Wilders. Van der Steur laat daarom navraag doen bij de Verenigde Staten over ‘de vermeende voorkennis van de FBI’.

Van der Steur:

 

“De mediaberichtgeving, waaronder een transcript met een verklaring van een FBI undercover agent, is mij bekend. Ik heb de Amerikaanse autoriteiten verzocht om een nadere duiding van de mediaberichten met het oog op de vermeende voorkennis van de FBI.

 De Amerikaanse autoriteiten hebben de Nederlandse autoriteiten niet op de hoogte gesteld van de vermeende voorkennis van de FBI. Er is op de gebruikelijke wijze informatie uitgewisseld met de Amerikaanse autoriteiten in relatie tot de aanwezigheid van een Nederlandse persoon die valt in het rijksdomein, zowel voorafgaand, tijdens als na de aanwezigheid in Garland.”

 

‘Eerste ISIS-aanslag in Amerika’

Op zondag 3 mei 2015 openden moslim-terroristen in de nabijheid van het Curtis Culwell Center het vuur. Hun doel was een tentoonstelling van Mohammed-cartoons, waar Wilders eerder die dag een toespraak had gehouden. De aanslag vond plaats na het vertrek van Wilders. Agenten wisten de twee aanvallers te doden, een beveiliger raakte gewond. Een mededader werd later veroordeeld. De aanslag wordt gezien als de eerste op het Amerikaanse vasteland gebaseerd op het gedachtegoed van ISIS. De daders hadden geen directe banden met de terreurgroep – koesterden wel sympathieën voor ISIS –  wel eiste ISIS de aanslag op.

‘Tear up Texas’

In rechtbankverklaringen geeft een undercoveragent van de FBI aan dat hij vooraf sms-contact had met een van de aanvallers over de aanslag. In een bericht dagen voor de aanval schrijft de FBI-agent aan schutter Elton Simpson “Tear up Texas“, wat zelfs een aanmoediging lijkt. Volgens de FBI-agent was dit bedoeld om het gesprek gaande te houden.