Politiek

D66 wil dat Wilders zich verantwoordt over juichen na Brexit

09-08-2016 13:42

PVV-leider Geert Wilders moet zich verantwoorden voor de manier waarop hij reageerde op de brexit, de uitkomst van het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie. Dat vindt D66. De partij reageert dinsdag op de nieuwste cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) waaruit blijkt dat de Nederlandse economie door de brexit waarschijnlijk iets minder snel groeit dan gedacht.

‘PVV schaadt de economie’

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg noemt het onbegrijpelijk dat Wilders ‘stond te juichen toen de Britten uit de EU stapten’. Door de Brexit verliezen we banen en welvaart, aldus de D66’er die stelt: “Dit laat maar weer eens zien dat de PVV niet alleen de samenleving verdeelt, maar ook de economie schaadt. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurt bij een Nexit die de PVV bepleit.”

Update 14.56 – Wilders: Brexit is een zegen en laffe eurofielen van D66 willen ons land opheffen

Wilders reageert in een communiqué:

 

“Brexit is een zegen voor de Britten en Nexit zal een feest voor Nederland zijn. Dat het op korte termijn tot onzekerheid leidt met dito effecten doet daar niets aan af. Een vertrek uit de EU zal ons land weer soeverein maken en baas over eigen land, geld en grenzen en dus ook economisch sterker. In de EU blijven betekent nog langer open grenzen en het importeren van nog meer terreur en islam. Daar moeten we af van. Net zoals we af moeten van die laffe eurofielen van D66 die ons land willen opheffen, onze economie en spaarpotten willen uitleveren aan de ongekozen bureaucraten, onze welvaart wegsluizen naar failliete landen als Griekenland en met hun opengrenzenbeleid medeverantwoordelijk zijn voor de import van ontelbare terroristen.’’

 

 

CPB: Tegenvallende groei

De Nederlandse economie groeit door de Brexit waarschijnlijk iets minder snel dan gedacht. Dat blijkt uit de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) die dinsdag zijn vrijgegeven. Dit jaar groeit de Nederlandse economie naar verwachting nog met 1,7 procent. Volgend jaar is dat 1,6 procent. Begin juni, voor het Britse referendum over uittreding uit de Europese Unie, voorzag het voornaamste economische adviesorgaan van het kabinet voor 2016 nog een groei van 1,8 procent. Voor 2017 werd toen nog uitgegaan van een plus van 2,1 procent.

Onderliggend herstel zet door

Het CPB blijft wel positief over het onderliggende herstel van onze economie. Dat zet naar verwachting gewoon door. Maar de onzekerheid rondom de Brexit brengt wel een aantal tijdelijke effecten met zich mee. Nederland wordt hierdoor als kleine, open economie en handelsland relatief hard geraakt.

Lees ook

RTL Nieuws – Alleen PVV en VNL staan echt te juichen bij Brexit

ANP