Opinie

Bonusquote – Paul Cliteur: ‘Tijd om te strijden, democratie is het waard om verdedigd te worden’

06-08-2016 14:46

 

“Elke staat heeft de verplichting de veiligheid van de burgers te waarborgen op het grondgebied van de staat.’

Bij failed states denken we altijd aan landen als Somalië, maar als de aanslagen hier maar frequent en heftig genoeg zijn, komt er een moment dat we ook hier spreken van failed states.

Het grote publiek percipieert aanslagen een beetje als natuurfenomenen, zoals een aardbeving of een tsunami. Dus is het al snel kaarsjes branden en bloemetjes leggen. Terwijl als er bij, bijvoorbeeld, de Belastingdienst iets mis gaat prompt de minister ter verantwoording wordt geroepen. Dat contrast vind ik gek.

Je kunt best tegen moslims zeggen dat ze keurige staatsburgers zijn, maar dat de radicale islam een groot probleem is waar ook de moslims zelf last van hebben. Dat zou de boodschap moeten zijn.

Op Geert Wilders na is er een enorme consensus onder Nederlandse politici dat terrorisme niets met religie en ideologie te maken heeft. Sinds de moord op Theo van Gogh is er weinig ontwikkeling geweest.’

Geen van hen [de terroristen] zegt in zijn afscheidsvideo: ‘Ik doe dit omdat mijn kansen op de arbeidsmarkt niet goed zijn.’ Er komt wel een beetje politiek bij: de westerse interventies in bepaalde islamitische landen, maar de kern is religieus. En daar gaat het te weinig over. In de politiek, en ook bij terrorismedeskundigen. Die ontdekken liever dat terroristen ‘een crimineel verleden hebben’. Dan heet het religieuze aspect slechts ‘een dun laagje vernis’ en is de betrokkene ‘pas heel recentelijk geradicaliseerd’.

Over hoe erg Wilders is valt te twisten, maar hij is in ieder geval niet even erg als Jihadi John.”

 

Hee kijk, een liberale en verlichte denker. Een echte: Paul Cliteur. Liberale en verlichte denkers, ze bestaan nog in Nederland, maar ze zijn zo goed als uitgestorven, helaas. U begrijpt natuurlijk wel waarom: voor elke realistische en ware uitspraak die verlichte denkers doen, staan er 100 DWDDwegkijkers en zelfhaters op om de verlichte denker helemaal kapot te maken. ‘Want Wilders!’ Gek genoeg zeggen die wegkijkers en zelfhaters nooit: ‘Want islam!’. Logisch, met Wilders aan de macht moeten alle homoseksuelen van gebouwen worden geworpen en vrouwen terug naar het aanrecht maar met islam aan de macht wordt heel Nederland één grote langerekte gay pride bomvol genderneutrale toiletten, dat weet iedereen.

Zo. Nu een standbeeld voor Paul Cliteur metselen. Zou er nog plek voor dat standbeeld zijn in de stilteruimte op de Universiteit Leiden?