Politiek

PERSBERICHT: ‘GroenLinkse jongeren maken A’damse toiletten genderneutraal’

31-07-2016 17:12

PERSBERICHT

Vandaag deelden de jongeren van GroenLinks stickers uit om de wc-bordjes in Amsterdam genderneutraal te maken. De actie met als naam “Ik ben geen hokje”, heeft als doel organisaties te laten kiezen voor genderneutrale toiletten, die inclusiever zouden zijn. DWARS, GroenLinkse jongeren wil dat je geslacht niet bepalend is voor naar welk toilet je mag gaan. Ook voor transgenders zijn de gescheiden toiletten lastig, omdat ze gedwongen worden een keuze te maken. Vervolgens leidt de keuze vaak tot discussies met andere gebruikers of ze nu wel of niet in de juiste wc zitten.

“Het is jammer dat er in onze moderne samenleving nog onderscheid gemaakt wordt op basis van geslacht”, zegt Lyle Muns, voorzitter van DWARS, GroenLinkse jongeren. “We leren kinderen hierdoor al op jonge leeftijd dat iedereen in het hokje vrouw of man moet passen. Tot slot is het oneerlijk dat mensen alleen vanwege hun geslacht soms lang in de rij moeten staan”. Ook gaf de voorzitter aan dat de verandering een wereld van verschil kan maken voor transgenders, terwijl het van anderen slechts een kleine aanpassing vergt.

Het idee is niet nieuw. De gemeente Utrecht, de Universiteit Leiden en Amsterdam University College besloten al eerder genderneutrale toiletten in te voeren. De stickeractie van de jongeren werd goed ontvangen door de caféhouders in Amsterdam: de jongeren kregen toestemming om meer dan honderd wc’s genderneutraal te maken.

/PERSBERICHT

Screen Shot 2016-07-31 at 17.11.06