Politiek Buitenland

Turkije: ‘Duitsland probeert vrijheid van demonstratie te torpederen met represailles’

29-07-2016 21:43

De grote demonstratie die aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan in Keulen willen houden, is bezig uit te groeien tot een politiek conflict met Turkije. Mustafa Yeneroglu, een Duits-Turkse afgevaardigde van de regerende AK-partij, vindt dat er sprake is van ernstige tegenwerking. Hij beschuldigde de Duitse autoriteiten en politici ervan “het voor elke democratie elementaire grondrecht om in vrijheid bijeen te komen te torpederen met represailles”.

Er komen zondag mogelijk 30.000 betogers naar Keulen om hun afkeer van de mislukte staatsgreep en hun liefde voor Erdogan te tonen. “Plotseling haken leveranciers af en dienstverleners annuleren afgesproken boekingen. Dat stelt het huidige begrip van democratie in Duitsland in een kwaad daglicht”, aldus Yeneroglu vrijdag.

Onder meer busondernemingen en een verhuurder van wc’s hebben zich teruggetrokken. “Andere aanbieders hebben het over druk van hogerhand. Het is onverklaarbaar waarom men zich stoort aan uitgerekend een vreedzame herdenking van het neerslaan van een bloedige couppoging in Turkije.”

Het parlementslid, tevens voorzitter van de mensenrechtencommissie, vindt de afwijzende houding een ,,funest signaal” aan de Duitse burgers met een Turkse achtergrond. “Het ligt nog vers in het geheugen dat de politiek en de publieke opinie geen moeite hadden met een mars voor de PKK dwars door Keulen”, zei Yeneroglu, verwijzend naar de in Turkije verboden Koerdische arbeiderspartij. De gewapende vleugel van de PKK geldt in veel landen als een terroristische organisatie.

Anp