Opinie

Bonsuquote: Vlaamse N-VA politicus wil vrijheid van meningsuiting inperken

27-07-2016 18:09

 

“Eigenlijk kunnen politie en gerecht pas echt optreden wanneer woorden feiten worden. Maar in tijden van oorlog vallen woorden uiteraard ook al onder het arsenaal aan vijandelijkheden. Propaganda was een wezenlijk en zeer belangrijk aspect van elke strijd die ooit werd gevoerd. Was propagandaminister Joseph Goebbels pas onderdeel van het nazi-offensief wanneer hij zelf bloed aan de handen had? Hechtte de Sovjet-Unie zomaar immens veel belang aan de Agitprop (Agitatie & Propaganda)?

Het speelveld van de vrije meningsuiting is nooit oneindig. Zeker in bijzondere omstandigheden moet met die omstandigheden rekening worden gehouden.

Het idee dat de vrije meningsuiting onbeperkt zou zijn, botst met de feiten, zeker ook in een land met een bestraffende anti-racismewetgeving en een verbod op het ontkennen van de Holocaust.

In principe sta ik achter een heel verregaand, zelfs principieel onbeperkt recht op vrije meningsuiting.

Maar vandaag stellen we vast dat de breedte van het concreet bestaande meningsveld over “bepaalde grenzen” gaat en een zachte overgang biedt naar geweld en terreur. Als een vrije mening de basisbeginselen van onze samenleving betwist, is het aanvaarden daarvan dan een extreme vorm van tolerantie of onverschilligheid? Of is het ene gewoon een ander woord voor het andere? Of schrikken we terug voor de consequentie die een maatschappijkeuze inhoudt? Ik besef dat ik me op glad ijs begeef maar soms moet dat dan maar.

Wie geweld pleegt en/of aanzet tot haat, is vandaag al strafbaar. We moeten het debat durven voeren in hoeverre woorden die daar naartoe leiden of naar radicale afwijzing van onze samenleving nog vallen binnen de onaantastbare zone van de vrije meningsuiting. Collaborateurs met vijanden die onze vrijheid en veiligheid belagen, moeten worden bestreden, ook als ze zich beperken tot woorden.”

 

Aldus de Vlaamse N-VA-politicus Peter de Roover op zijn eigen website, handig samengevat door Knack. Zo ver zijn we dus nu al naar een paar aanslagen: burgers die de realiteit niet weer willen kennen, Franse media die aan het zelfcensureren slaan en een politicus die de vrijheid van meningsuiting wil beperken. Je kunt je afvragen wat er gaat gebeuren als Europa straks nog een paar aanslagen heeft moeten verwerken. Einde internet? Media onder toezicht van de overheid? Facebook als officieel gecensureerd propaganda-orgaan? Exit Twitter? Paar bloedige slachtoffers op de NPO, Godwinnetje erbij en de boel zit op slot voor je het weet. Gezwicht voor tirannen, voor altijd in het donker.