Binnenland

Tweede Kamer boos op polariserende Turkse ambassadeur

26-07-2016 15:33

De Tweede Kamer is niet te spreken over de Turkse wens om organisaties in Nederland aan te pakken die banden hebben met de Turkse geestelijke Fethullah Gülen. Volgens de Turkse president Erdogan zit Gülen achter de recente mislukte staatsgreep.

De Turkse ambassadeur Sadik Arslan zei maandag in een gesprek met de NOS dat Nederland een verzoek zal krijgen om te helpen. PvdA-Kamerlid Michiel Servaes laat weten dat hij de uitspraken ongepast en onverstandig vindt. “Nederland heeft zich luid en duidelijk tegen de coup uitgesproken maar maakt zich meer dan terecht zorgen over de tegenmaatregelen van Erdogan die de rechtsstaat ernstig onder druk zetten”, aldus Servaes.

“Wat de situatie in Nederland betreft hebben we nu behoefte aan rust en dialoog. En dus niet aan uitspraken die de verhouding tussen Turkse Nederlanders verder onder druk zetten. Van de Turkse ambassadeur verwacht ik daarom dat hij zich uitspreekt tegen polarisatie in plaats van tegenstellingen verder op scherp te zetten”, aldus de PvdA’er.

Ook Kamerlid Han ten Broeke van coalitiepartner VVD is fel. Hij laat weten dat dergelijke verzoeken worden genegeerd zolang Turkije de rechtsstaat negeert.

Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van oppositiepartij D66 vindt dat de “ongepaste oproep” de spanningen hier in Nederland alleen maar zal aanwakkeren. “Het is onacceptabel dat de Turkse ambassadeur de spanningen hier in Nederland niet probeert in de kiem te smoren maar juist extra olie op het vuur dreigt te gooien.”

Volgens D66 is in Turkije een ware heksenjacht aan de gang. “Het mag dan ook nooit gebeuren dat de problemen daar, inclusief bijbehorende heksenjacht, naar Nederland geëxporteerd worden.”

Helaas is dat al wel het geval: in Haarlem werd een Gülenist mishandeld en een verenigingsgebouw van de Gülenisten in Deventer wordt na vernielingen en brandstichting extra bewaakt. Ook Nederturkse politici blijven de gemoederen verhitten.

(ANP/TPO)