Politiek Buitenland

Duitsland: ‘Turkije bij de EU momenteel ondenkbaar’

22-07-2016 15:45

In de gesprekken met Turkije over toetreding tot de Europese Unie is het onder de huidige omstandigheden ondenkbaar dat er een nieuw hoofdstuk wordt aangesneden. De reactie van de Turkse regering op de poging tot staatsgreep van afgelopen weekeinde staat dat niet toe. Dit zei een Duitse regeringswoordvoerder vrijdag over de in 2005 begonnen onderhandelingen.

Die verlopen in fasen waarbij telkens verschillende onderwerpen in zogeheten hoofdstukken ter tafel komen. Destijds zijn er 35 hoofdstukken benoemd, waarvan er nu slechts veertien worden behandeld en één is afgerond. De woordvoerder liet zich niet uit over een eventuele breuk met Turkije. Dat is geen Duitse aangelegenheid maar een van de EU, zei hij.

Hij uitte kritiek op verdachten die met verwondingen getoond worden of voor de camera’s vernederd worden. De Turkse regering moet zich in de reactie op de mislukte staatsgreep houden aan de beginselen van de rechtsstaat, aldus Berlijn.

De leider van de christendemocraten in Beieren (CSU), Horst Seehofer, heeft de EU opgeroepen de gesprekken met Ankara te schorsen. De CSU regeert in Berlijn samen met bondskanselier Angela Merkel (CDU).

Anp