Opinie

Noord-Korea is niet ver meer, je hoeft er alleen nog maar de Bosporus voor over

21-07-2016 16:36

Na de mislukte coup in Turkije regent het vergeldingsmaatregelen door het regime van president Erdogan. Deze miljardair, wonende in een protspaleis met 1100 kamers, en wiens vrouw wekelijks tienduizenden euro’s erdoorheen jaagt aan mode en design prularia, ontpopt zich meer en meer als een dictator die uit is op de absolute macht.

Zijn aanhang bestaat uit religieuze fanatici en laaggeschoolden. Vandaar de heksenjacht op journalisten, rechters, onderwijskrachten en academici. Wetenschappers mogen sinds vandaag het land niet meer uit. Het doet denken aan de praktijken van Hitler, Mao, de Rode Kmehr en de huidige Noord-Koreaanse dictator Kim Jung-un. Zij allen verkaarden de intelligentia tot staatsvijand nummer een.

Democratie wordt gebruikt om de democratie om zeep te helpen

Tijdens een conferentie in de oostelijke Anatolische stad Siirt, midden jaren negentig, droeg Erdogan een religieus gedicht voor van de Turkse socioloog Ziya Gökalp (1876-1924), met toevoeging van het volgende citaat:

 

“Democratie is slechts de trein die wij nemen totdat wij op onze bestemming zijn aangekomen. Minaretten zijn onze bajonetten,, koepels onze helmen, moskeeën onze kazernes en gelovigen onze soldaten.

 

Dit citaat spreekt boekdelen en zegt veel over het huidige handelen van Erdogan, die in de democratie niet een doel ziet, maar slechts een middel om de absolute macht te veroveren. Je misbruikt dus de democratie om aan de macht te komen en helpt vervolgens diezelfde democratie om zeep.

Europese leiders zijn bang en lafhartig

Ronduit stuitend is de houding van de EU en de Europese leiders. Na het beëindigen van deze pseudo coup feliciteerden ze Erdogan met zijn overwinning en de democratie. Nu de zuiveringen in Turkije al dagen aan de gang zijn, inmiddels zijn 50.000 mensen ontslagen en duizenden gevangen gezet, is het muisstil in Brussel en de andere Europese hoofdsteden. Waar zijn Europese Commissievoorzitter Juncker, President Tusk en Commissie vice-voorzitter Frans Timmermans die toch zo graag grote woorden gebruikt? Waar zijn premier Mark Rutte, bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande? Waar blijven de veroordelingen van wat er nu in Turkije gaande is? Is er al een Turkse ambassadeur op het matje geroepen?

Ontneem per direct Turkije het EU kandidaat-lidmaatschap

Onze Europese leiders gedragen zich als Chamberlains, terwijl we Churchills nodig hebben. Wees daadkrachtig en laat zien dat er met Europa niet te spotten valt. Veroordeel het regime Erdogan in krachtige bewoordingen. Ontneem met onmiddellijke ingang Turkije het EU kandidaat-lidmaatschap en dreig het land uit de NAVO te zetten. Dreig verder met een handels- en bankenboycot. Voor die vluchtelingendeal met Turkije hoeven we helemaal niet bang te zijn. Die stelt immers toch al niets voor. De rechtsstaat en de democratie worden in Turkije verkracht, maar van de geschiedenis hebben onze leiders schijnbaar bitter weinig geleerd. Toeristen trouwens ook niet.

Nee, Europa wacht liever af, is lafhartig en bang voor sultan Erdogan. Deze man op zijn beurt zal van Turkije een nieuw Noord-Korea, inclusief kernwapens, maken als hij niet snel gestopt wordt.

En aan die Neder-Turken, die uit sympathie voor Erdogan met Turkse vlaggen zwaaien, het over hun vaderland Turkije en hún president hebben, zou ik willen zeggen: laat jullie president Recep Tayyip Erdogan dan ook jullie uitkeringen betalen of… rot op naar je geliefde Turkije.