Politiek Buitenland

Erdogan over coupplegers: ‘Turkse volk vindt dat die terroristen moeten worden geëxecuteerd’

18-07-2016 23:38

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat in alles merken dat hij na de mislukte staatsgreep steviger dan ooit in het zadel zit. Hij voelt zich gesteund door de man in de straat en bezigde maandagavond in een exclusief interview met CNN, opgenomen in het presidentieel paleis in Istanbul, harde taal aan het adres van zijn vermeende vijanden.

 

“Het Turkse volk vindt dat die terroristen zouden moeten worden geëxecuteerd. Waarom zou ik hen dan in de gevangenis zetten en jarenlang te eten geven? Ik zal elke beslissing van het parlement ten aanzien van de doodstraf goedkeuren.”

 

Bij herintroductie kan Turkije aansluiting bij de EU vergeten. Onder anderen EU-buitenlandchef Federica Mogherini waarschuwde daarvoor.

Erdogan luistert liever naar de stem des volks.

 

“De mensen eisen een snelle afsluiting van deze affaire omdat ze familieleden, buren en kinderen hebben verloren. Ze lijden en zijn dus erg gevoelig. Wij moeten daarvoor ontvankelijk zijn in onze reactie.”

 

Erdogan zei ook dat de Verenigde Staten, ‘een strategische partner’, snel het officiële verzoek om de uitlevering van Fethullah Gülen tegemoet kan zien. Het vereiste papierwerk zal binnen enkele dagen zijn gedaan en worden verstuurd. ,,We hebben een wederzijdse afspraak over de uitzetting van criminelen.”

De Amerikaanse regering werkt alleen mee als Turkije met serieuze bewijzen komt voor de betrokkenheid van de geestelijke bij de coup. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken herhaalde maandag nog eens dat Gülen een vreedzaam leven leidt in Pennsylvania.

Lees ook

Grote zuiveringen gaande in Turkije – EU-commissaris Hahn: ‘Lijst lag klaar’

Op de foto een pop die tijdens een demonstratie in Istanbul maandag Fethullah Gülen moet voorstellen.