Politiek

Herengrachtgate – Hans Spekman is een jokkebrok

15-07-2016 15:30

Weet u het nog? Precies een week geleden liet de PvdA-voorzitter zijn achterban juichend weten dat hij ‘heel blij (is) dat ik aan jullie kan melden dat we naar een goedkoper en beter toegankelijk pand gaan (-) Het grachtenpand is veel te duur – we betalen in totaal ongeveer 5,4 ton per jaar. Dat vond en vind ik veel te veel geld. Het geld komt van de contributie van leden, en daar moeten we zuinig mee omgaan”, aldus Spekman.

In mijn vorige artikel over Herengrachtgate schreef ik dat een verwacht verlies van minstens dertien zetels de werkelijke reden is.  Dat betekent zo’n miljoen euro overheidssubsidie minder, want wat Spekman beweert, dat het geld afkomstig is van de leden, is niet waar. Al sinds 1970  ligt de partij aan het overheidsinfuus. Zo ontving de PvdA in 2015 ruim 3.6 miljoen euro subsidie (PDF), geld dat voor de huur van het partijbureau aan de Amsterdamse Herengracht maar ook bijvoorbeeld voor de verkiezingen mag worden gebruikt.

Huur partijbureau is ruim 200.000 euro lager dan hij beweert

Maar Spekman jokkebrokt nog wel meer. Hij suggereert dat de huur van de Herengracht  ‘ongeveer 5,4 ton per jaar is’. Nietes! De huur van het pand  is ‘per 1 januari 2016 80.000 euro per kwartaal’ oftewel 320.000 euro per jaar, meer dan 2 ton minder dan de Rode Roerganger beweert.

huur pvda

Een woordvoerder laat desgevraagd aan ThePostOnline weten dat Spekman met 5,4 ton álle huisvestingskosten bedoelt. Maar dat is flauw natuurlijk, want ook in het nieuwe pand zal moeten worden schoongemaakt, de ramen worden gelapt en denkt Spekman het daar soms zonder verzekering, gas, licht en water te kunnen doen? Nog afgezien van de verhuiskosten die er ook aan zitten te komen.

Het is de vraag of Spekman ergens goedkoper terecht kan…

Die 320.000 euro huur in plaats van de gesuggereerde 540.000 euro zet de ‘hoge kosten’ van het ‘grachtengordelpand’, wél in een ander daglicht. Want 320.00 euro huur voor 1642 vierkante meter in de binnenstad van Amsterdam ís helemaal niet zo duur. Sterker: het is de vraag of Spekman veel goedkoper terecht kan in Amsterdam.

…en de eigenaar lacht zich suf

Al in 2011, vlak na de eerste berichten over een mogelijk vertrek van de Herengracht ( “Spekman wil een uitzicht op de gevel van een Shoarmazaak in Bos en Lommer. Dan ben je in een keer af van je imago als regentenpartij.”) rekende een medewerker van het partijbureau voor dat ruim 1600 vierkante meter à raison van 180 euro ‘goedkoop’ is. Vijf jaar later is dat nog veel méér waar. Voor 180 euro per vierkante meter kun je hooguit terecht op een industrieterrein. Wellicht dat Spekman de huur daarom alvast maar flink heeft aangedikt? Want voor 180 euro per vierkante meter kan hij onmogelijk in Bos en Lommer of de Baarsjes terecht. Nou ja, als hij een halve zolderverdieping huurt wellicht. Maar dat is toch geen vergelijk? De opmerking in het jaarverslag dat er in ‘overleg’ met de verhuurder van de Herengracht afscheid zal kunnen worden genomen (zonder boete) lijkt dan ook een gotspe. Die lacht zich suf! De PvdA had een contract tot eind 2019, nog afgesloten in de crisisjaren. Nu kan de eigenaar Herengracht 54 voor heel wat meer geld verhuren.

spekman FOTO MAARTEN BRANTE

Plus: PvdA kreeg subsidie voor DENK-zetels

Gespeur in de jaarrekening van 2015 leverde nóg een aardig weetje op. Tot 13 november 2014 had de PvdA 38 zetels in de Tweede Kamer.  “Per die datum verlieten twee leden de fractie zodat de PvdA fractie nog 36 zetels telt”, staat er droogjes. Twee zetels minder (Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk begonnen voor zichzelf met DENK) scheelt minimaal 100.000 euro subsidie. Maar laat het nou meezitten! “Voor het bepalen van de subsidie is door het Ministerie van Binnenlandse Zaken kenbaar gemaakt dat voor 2015 wordt uitgegaan van het oude aantal Kamerzetels. Dit betekent dat ook de subsidie van 2015 is gebaseerd op 38 zetels.”

Lees: Ronald Plasterk heeft ons gematst. Een minister die over subsidie aan zijn eigen partij gaat, heeft beslist voordelen…

Foto: Maarten Brante