Politiek Buitenland

Boris Johnson minister van Buitenlandse Zaken

13-07-2016 21:26

Binnen het uur nadat Theresa May officieel was benoemd tot Groot-Brittaniës 76e eerste minister, begon informatie over veranderingen in het kabinet naar buiten te komen. De opvallendste benoeming was die van Boris Johnson (52) tot minister van Buitenlandse Zaken.  De voormalige burgemeester van Londen en brexit-pleitbezorger was aanvankelijk zelf in de race om Cameron op te volgen, maar haakte onverwacht af. Een bijzondere post is weggelegd voor de geroutineerde David Davis (67), die als minister wordt belast met het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

Johnson en de Turken; dat wordt feest

In mei dit jaar won Johnson een gedichtenwedstrijd over de Turkse president Erdogan. Dat werkje ging als volgt:

 

“There was a young fellow from Ankara

Who was a terrific wankerer

Till he sowed his wild oats

With the help of a goat

But he didn’t even stop to thankera”

 

Invulling rest van het kabinet May

Philip Hammond wordt minister van Financiën. Hammond (60) bezette onder Cameron de post Buitenlandse Zaken. George Osborne, de vertrekkende minister van Financiën, keert niet in het kabinet terug. Hij bezette die post sinds 2010.

De 52-jarige Amber Rudd, minister van Energie en Klimaatzaken onder de vorige premier, verhuist naar Binnenlandse Zaken, de post die May zelf sinds zes jaar bezette. Rudd krijgt door die benoeming te maken met immigratiezaken. Het belangrijke departement van Defensie blijft in handen van de 64-jarige Michael Fallon.

Het departement van Internationale Handel komt in de handen van Liam Fox, voormalig minister van Defensie en onlangs ook mededinger naar het leiderschap van de Conservatieve Partij. De 54-jarige politicus viel echter al in de eerste stemronde af. Hij kreeg niet meer dan zestien van de 330 parlementsleden achter zich.

Lees ook

VIDEO – De laatste lullepot van David Cameron

ANP/TPO