Politiek

Dertien PvdA-burgemeesters willen Aboutaleb als partijleider

09-07-2016 11:06

Dertien PvdA-burgemeesters hebben deze week een dringend beroep gedaan op de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb om zich kandidaat te stellen. “Het is tijd, Ahmed, de hoogste tijd”, schrijven de burgemeesters in een brief die ze donderdag verstuurden naar het Rotterdamse stadhuis, met een afschrift aan het partijbestuur.

‘Kroonjuwelen van de sociaaldemocratie’

De dertien stellen in hun brief, die de Volkskrant zaterdag publiceert, dat de partij een leidsman nodig heeft ‘die mensen verenigt op thema’s vrijheid, verantwoordelijkheid en solidariteit, een leidsman die ook feilloos aanvoelt hoe verschillen kunnen worden overbrugd, maar die ook ziet wanneer verschillen dit land verscheuren en ingrijpen nodig is’.

“Het is tijd om het land te gidsen naar een mooie toekomst waar we eendrachtig werken aan een sterk en sociaal land. De partij heeft een lijsttrekker nodig die de kroonjuwelen van de sociaaldemocratie beschermt, maar diezelfde juwelen ook de glans weet te geven van deze moderne tijd, een lijsttrekker die met beide benen in de lokale samenleving staat en weet wat er bij de mensen omgaat en dat weet te vertalen in goed beleid.”

Aboutaleb wil niet meedoen aan lijsttrekkersverkiezingen

Probleem is wel dat Aboutaleb eind vorige maand heeft aangegeven geen zin te hebben zich te verwaardigen aan interne lijsttrekkersverkiezingen. Dat zou dus betekenen dat hij gevraagd moet worden voor het lijsttrekkerschap. Of de oproep van deze burgemeesters uit voornamelijk de provincie de doorslag gaat geven is ongewis. Het is derhalve wachten op de volgende aflevering van Doet ‘ie het of doet ‘ie het niet.

Update 11.37 – Aboutaleb zwijgt over open brief

Aboutaleb wil zaterdag niet ingaan op de open brief van dertien ambtgenoten waarin een dringend beroep op hem wordt gedaan zich kandidaat te stellen voor het partijleiderschap van de PvdA. “De burgemeester wil niet op de ingezonden brief reageren”, laat zijn woordvoerder desgevraagd weten.