Politiek Buitenland

FBI wil Hillary Clinton niet vervolgen voor privé-mailserver

05-07-2016 18:08

De FBI ziet geen reden de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton te vervolgen voor het gebruik van een privéserver voor haar e-mail in de periode dat ze minister van Buitenlandse Zaken was. Geen redelijke openbaar aanklager zou een zaak tegen Clinton aanspannen, zei FBI-directeur James Comey dinsdag. Volgens Donald Trump is de slotsom van de FBI een teken dat het ‘systeem corrupt’ is. “No charges. Wow”, twitterde hij. Trump is de gedoodverfde Republikeinse rivaal van Clinton in de presidentsverkiezingen van november. De FBI rondt het onderzoek naar Clinton af en legt het aan het Openbaar Ministerie voor. Dat moet beslissen over vervolging.

De Amerikaanse federale politie verhoorde Clinton zaterdag urenlang over haar e-mailgedrag. Ze bediende zich tijdens haar ministerschap tegen de regels in van een eigen e-mailserver, waardoor haar correspondentie niet onder de controle van Congres en rechter viel. Enkele van die berichten bevatten geheime informatie, stelde de FBI vast.

Toen Clintons gebruik van de privéserver aan het licht kwam en de FBI een onderzoek instelde, droeg de gewezen first lady bovendien niet onmiddellijk al haar e-mailverkeer alsnog over. Ook in drie van die e-mails, die de FBI pas na aandringen kreeg, vond de federale politie staatsgeheimen.

Van boze opzet was volgens Comey echter geen sprake. Dat geldt zowel voor Clinton zelf als voor haar advocaten, die aanvankelijk hadden verzuimd alle gevraagde e-mails aan de FBI te overhandigen. Clintons medewerkers hadden wel moeten weten dat het e-mailverkeer van de minister niet via een privéserver had moeten verlopen.

ANP