Politiek

Bussemaker onder vuur wegens subsidie aan christelijke homoclub

05-07-2016 15:23

In de Tweede Kamer zijn dinsdag nogal wat vragen gerezen over het besluit van Emancipatie-minister Jet Bussemaker (PvdA) om de subsidie aan Hart van Homo’s niet in te trekken. Volgens haar is niet gebleken dat de christelijke organisatie probeert homo’s over te halen geen seks te hebben. Ook ontmoedigt de club homo’s en lesbiennes niet om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. D66, VVD en GroenLinks geloven het niet zo en ook de PvdA plaatste vraagtekens.

Bussemaker zei dat ze de subsidie wel zou intrekken als Hart voor Homo’s aandrong op een seksloos leven. Maar ze heeft tijdens een gesprek met de organisatie begrepen dat Hart voor Homo’s jongeren wil helpen met de acceptatie van zichzelf, zonder ze één bepaalde levenswijze op te dringen. “Het zou verkeerd zijn als ze dat als enige oplossing aandroegen”, erkende Bussemaker. De bewindsvrouw vindt het erg belangrijk dat de organisatie om te beginnen streng-christelijke scholen kan binnenkomen om homoseksualiteit bespreekbaar te maken.

Pia Dijkstra van D66 vindt het prima dat mensen op een bepaalde manier over seksualiteit denken, maar overheidssubsidie is dan volgens haar niet op zijn plaats. Verschillende partijen schamperden dat Hart voor Homo’s informatie op de website recent heeft aangepast. Volgens GroenLinks wordt er gewoon een beetje teruggekrabbeld van een eerder standpunt. “Halfhartig”, vindt de VVD, die erbij blijft dat de subsidie moet worden ingetrokken en daar in een debat op terug wil komen.

De ChristenUnie was vol lof voor de ‘ruimdenkendheid en tolerantie’ van Bussemaker, die volgens deze partij ruimte biedt aan een organisatie die een andere kijk heeft op de zaak dan zij.

De organisatie krijgt subsidie via LCC Plus, een groep van christelijke organisaties voor homo’s en transgenders. Haar ministerie geeft subsidie aan christelijke organisaties omdat zij groepen in gesloten gemeenschappen moeten zien te bereiken.

ANP