Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: ‘Nexit goed mogelijk in Nederland’

26-06-2016 09:56

peiling-26-6

 

In navolging van de Britten zou ook een Nederlands referendum over uittreding uit de EU wel eens een verrassende uitslag kunnen krijgen, stelt Maurice de Hond van Peil.nl zondag in een analyse. Vooral een hoge opkomst van laagopgeleiden kan de kansen voor zo’n ‘Nexit’ volgens hem vergroten.

Op het ogenblik is een grote minderheid van 47 procent van de Nederlanders voor een dergelijk referendum, becijfert Peil.nl. Bij zo’n volksraadpleging zou 43 procent voor een Nexit stemmen. Maar juist onder de lager opgeleiden wil 69 procent een dergelijk referendum en zou 64 procent voor een Nederlandse uittreding stemmen.

De Hond verwijst naar de Britse situatie, waar veel onderzoeksbureaus ernaast zaten met hun voorspellingen. Zij werden verrast door een hoger dan verwachte opkomst van lager opgeleiden, die in grote mate voor vertrek uit de EU stemden. Het opkomstpercentage (72) lag bij het brexit-referendum 6 procent hoger dan bij de parlementsverkiezingen.

,,Mocht in Nederland wel een referendum over Nexit gehouden worden, dan valt het te verwachten dat – net zoals in Engeland – de opkomst onder lager opgeleiden relatief hoog zal zijn. En in dat geval zou een meerderheid voor Nexit goed mogelijk zijn, terwijl dat uit de peilingen van vier van de zes bureaus in Nederland, niet af te leiden is”, aldus De Hond.

Die peilingen laten grote verschillen zien. Zo variƫren de metingen van de voorstanders van een referendum van 33 procent (I&O voor Volkskrant, gemeten in maart) tot 54 procent (Een Vandaag). De voorstanders voor een Nexit lopen bij de diverse peilingen uiteen van 22 procent (I&O Volkskrant) tot 48 procent (Een Vandaag).

Peil.nl houdt het op een kleine meerderheid tegen zowel het houden van een referendum als tegen een Nexit.

Onder de geraadpleegde Nederlanders is 35 procent blij met de uitkomst van het Britse referendum en 45 procent teleurgesteld. Onder PVV-kiezers is de vreugde over brexit het grootst (78 procent), gevolgd door SP (39 procent) en 50PLUS (23 procent). Het aanhang van PvdA, D66 en GroenLinks is er juist helemaal niet blij mee. Bij die partijen valt de Britse uittreding slechts bij 4 procent van de kiezers goed.

Anp